AR72482
Összetétel: Szorbinsav - 1kg
Osztályozás: Természetes eredetű vegyületek
Raktáron
Figyelmeztetés: Utolsó darabok az áruházban!
Elérhetőség dátuma:
Összetétel: Szorbinsav - 1kg
Osztályozás: Természetes eredetű vegyületek
Szorbinsav (transz-hexa-2,4-dién) - szerves vegyi anyag a telítetlen karbonsavak csoportjából származó vegyület, amelyet tartósítószerként használnak, főleg margarinban és sajtban. Az élelmiszer-összetevők listáiban az E-listának megfelelően E-200 kódolású. Használható kálium (E-202) vagy kalcium (E-203) só formájában is. Először a berkenye (Sorbus aucuparia) terméséből nyerték ki, innen kapta a nevét. Kémiailag a szorbinsav nagyon hasonlít az élelmiszerekben található savakhoz. A szervezet hasonlóan metabolizálja. Biológiailag teljesen lebomlik a környezetben.
A szorbinsav és sói 3-6 pH-értéken gátolják a penész- és élesztőgombák szaporodását, míg a baktériumokkal, különösen a tejsavbaktériumokkal szembeni aktivitásuk korlátozott, így a szorbinsav nagyon hasznos a sajtkészítésben. A konzerváló tulajdonságok megnövekednek konyhasó, cukor, propionsav, nizin és foszfátok jelenlétében. A hatásmechanizmus az enzimek, elsősorban a dehidrogenázok, de a kataláz, a peroxidáz és egyes -SH csoportokat tartalmazó enzimek gátlásán alapul.
ALKALMAZÁS
Alkalmazható. tartósítószerként és hidratálóként (sajtok, sajttorták, fagyasztott pizzák, gyümölcstorta töltelékek, csokoládészörpök, gyümölcssaláták, édességek, limonádék, kenyér, rákfélék, citromlé, bor, alma alkoholos ital (almabor). az iparban kozmetikumokhoz, szájvizekhez, fogkrémekhez és különféle kenőcsökhöz adják. A szorbinsavat a biokertészetben természetes megelőző intézkedésként használják a gombák elszaporodásával szemben. 0,5-2%-os koncentrációjú mintákat vizsgáltak. A szorbinsav úgy tűnik, kiváló megoldás biológiailag teljesen lebomló, ártalmatlan és természetes növényvédő szerként Ha önmagában szorbinsavat használ növényvédő szerként, ne feledje, hogy a szorbinsav csak savas pH-n hatásos.
ÓVINTÉZKEDÉSEK.
A szorbinsav és sója, a kálium-szorbát biztonságosnak és teljesen ártalmatlannak tekinthető az élelmiszerekben található mennyiségben. A szorbinsav maximálisan megengedett adagja 25 mg/testtömeg-kg. Ez azt jelenti, hogy egy 60 kg-os ember nyugodtan fogyaszthat napi 1,5 g szorbinsavat.
Vigyázat! A szorbinsav az úgynevezett kontakt allergének csoportjába tartozik. Ez azt jelenti, hogy ezt a vegyületet tartalmazó kozmetikumok használatakor irritáció léphet fel.
Esetenként ételallergia is előfordulhat, például: kiütés, gyomorfájdalom.