AR85690
Hozzávalók: Édesköménymag - Foeniculum vulgare - 100g
Osztályozás: Gyűjtő
Raktáron
Figyelmeztetés: Utolsó darabok az áruházban!
Elérhetőség dátuma:
Összetevők: Édesköménymag - Foeniculum vulgare - 100 g
Osztályozás: Gyűjtő
Az édesköménymag (Foeniculum vulgare) fűszerek és gyógynövények egyaránt. Híresek az emésztőrendszerre gyakorolt pozitív hatásukról, valamint kellemes, édes és fűszeres aromájukról. Németországban és Ausztriában teaként népszerűek, az angolok szinte minden halétel ízesítésére használják, Ázsiában pedig univerzális fűszerkeverékek alapanyaga. Fontos, hogy kisgyermekek és idősek számára biztonságosak. Megtalálhatjuk őket csecsemőknek szánt teákban és minden korosztály számára emésztést elősegítő termékekben.
Az édesköménymag ősidők óta ismert és nagyra becsült. A győzelem és a siker szimbóluma volt, ezért a római harcosok megrágták őket, hogy megerősítsék testüket és lelküket a csata előtt. A görögök viszont hittek karcsúsító és étvágycsökkentő tulajdonságaiban, a kínaiak és az indiaiak pedig mérges kígyómarások kezelésére használták.
Egészségügyi tulajdonságok:
Emésztőrendszer
Az édesköménymag bioaktív anyagokban gazdag, amelyek támogatják a belek működését és serkentik az emésztőnedvek kiválasztását. Ezáltal kiválóan támogatják az emésztési folyamatokat, és segít enyhíteni az olyan betegségeket, mint a puffadás, a lassú emésztés és az étkezés utáni teltségérzet.
Légzőrendszer
Az édesköménymag infúziók köptető hatásúak, így segíthetnek a köhögéssel járó légúti megbetegedéseken.
ALKALMAZÁS
Az édesköménymag édes és fűszeres aromájú, és az ánizshoz hasonló sajátos ízű. Lehet őrölni vagy egészben használni. Az egész magvak felhasználása előtt érdemes mozsárban vagy késsel összetörni, hogy az illóolajok felszabaduljanak.
Az édesköménymag jól illik a hal- és húsételekhez, különösen a hal- vagy tengeri húslevesekhez. Kenyeret, süteményt és édességeket is készítenek belőlük az íz fokozása érdekében. Az öt ízű indiai curry és kínai fűszerkeverék részei is.
Ezek a magvak megrághatók a lehelet felfrissítése és az emésztés javítása érdekében. Ez a gyakorlat népszerű Indiában, ahol az éttermekben az édesköménymagot étkezés után, kis cukorral kísérve szolgálják fel.
Édeskömény – tea:
Az édesköménymagteát készítik. nagyon könnyen. Nem kell mást tenni, mint a szükséges mennyiségű magot forrásban lévő vízzel felönteni, és lefedve 10-15 percig párolódni hagyni.
A magokat jó előre összetörni vagy ledarálni. Ha a magvak egészségvédő tulajdonságait a lehető legjobban szeretnénk kiaknázni, érdemes főzetet készíteni úgy, hogy egy edényben 1-1,5 liter vizet felforralunk és a magokból 1-2 teáskanálnyit adunk hozzá. Egy ideig forraljuk, és forrón igyuk. A vizet addig lehet hozzáadni, amíg az infúzió el nem veszíti a színét. Ne felejtse el minden alkalommal felforralni.
ÖSSZETÉTEL
Édeskömény – 100% mag. A legjobb minőségű alapanyag!
A NÖVÉNY JELLEMZŐI
Az édeskömény a zellerfélék családjába tartozik. Nyugat-Ázsiából és a Földközi-tengerből származik. Nagyra értékelt növény, minden része ehető, így ma már a világ minden táján megtalálható termesztésben. Az édeskömény eléri az 1-2 m magasságot. Gyökere erős, hagymás, fehér-sárga. Zöld, egyenes, bordázott szárakat nevel, amelyek elágazva fonalas, toll alakú leveleket hoznak létre, hasonlóan a főzéshez használt kaporhoz. Az édeskömény virágai kicsik, sárgák és esernyőt alkotnak. Az édeskömény aromás magvak.