AR77002
Hozzávalók: szecsuáni paprika - Zanthoxylum piperitum - összesen 50 g
Osztályozás: Fűszerek
Raktáron
Figyelmeztetés: Utolsó darabok az áruházban!
Elérhetőség dátuma:
Hozzávalók: Szecsuáni paprika - Zanthoxylum piperitum - összesen 50g
Osztályozás: Fűszerek
A szecsuáni paprika (Zanthoxylum piperitum) szokatlan és nagyon összetett aromájú fűszer. Megjelenésével és nevével ellentétben nem rokon más paprikafajtákkal. Ezt a fűszert egy sárga paprika nevű fa bogyóiból állítják elő, amelynek fajtái Kínában, Japánban, a Himalájában és Észak-Amerikában találhatók.
A szecsuáni paprika a vörös különböző árnyalataiban van, a világostól a világosig. nagyon sötéttől feketéig. Felülete szabálytalan, és úgy néz ki, mintha apró tüskék borították volna. Gazdag aromája fűszeres citrusos aromákból és enyhén fűszeres ízből áll. A héjak harapása jellegzetes bizsergő érzést és zsibbadást okoz a szájban és a nyelvben a bennük lévő novokain nevű anyag miatt.
A szecsuáni fűszer nagyon népszerű Kínában, és a kínai ötfűszer keverék része. Japánban is használják, ahol a Shichimi Togarashi keverékében található. Rendkívül fontos szerepet tölt be a himalájai konyhában, ahol a nehéz termesztési körülmények miatt jóval kisebb a fűszerválaszték. Többek között a tibetiek és a bhutániak a momoSow ételekhez, azaz a zöldségekkel vagy hússal töltött kerek galuskákhoz adják, és nagyon fűszeres mártással tálalják.
HASZNÁLATI UTASÍTÁS
A teljes aroma elérése érdekében ebből a fűszerből a héjakat száraz serpenyőben megpirítjuk, majd porrá daráljuk, vagy mozsárban daráljuk. A daráláshoz csak annyit használjunk, amennyit azonnal felhasználunk, mert az őrölt formában tárolt fűszerek gyorsan elveszítik ízüket.
A szecsuáni paprika remekül illik a fűszeres ételekhez, és remekül kiegészíti a chilit. A kínai Szecsuán tartományban, ahonnan a fűszer a nevét kapta, szinte minden ételhez használják. Különösen alkalmas halak, szárnyasok, húsok, saláták és levesek készítésére. Jól passzol a tofuhoz és a tempehhez, valamint a rizzhez és a zöldségekhez. Érdemes kipróbálni a kombinációt chilivel, gyömbérrel és ánizssal.