AR76557
Hozzávalók: Origanum vulgare - 100 g apróra vágva
Osztályozás: Fűszerek
Raktáron
Figyelmeztetés: Utolsó darabok az áruházban!
Elérhetőség dátuma:
Hozzávalók: Oregánó édeskömény - Majoránna édeskömény - Origanum vulgare - 100g apróra vágva
Osztályozás: Fűszerek
Ez egy fűszernövény a menta családból , amelyet Európában közönséges majoránnaként is ismernek. Az Origanum vulgare egészségre gyakorolt pozitív hatásait már az ókorban leírta Hippokratész és Arisztotelész. A középkorban mágikus jelentése volt, és védelmet jelentett a gonosz varázsló ellen. Ma már széles körben használják a főzésben és a kozmetikában, hogy kellemes gyógynövényes aromát adjon neki.
Egészségügyi tulajdonságok:
Rozmarinsav- és A timol, amely erős antioxidáns, pozitív hatással van a szervezet immunitására, és hozzájárul az oxidatív stressz szintjének csökkentéséhez. A tudósok szerint a majoránna rendszeres, szokásos étkezéshez való hozzáadása elegendő ahhoz, hogy az étrendben jelentősen megnőjön az antioxidáns kínálat.
A természetgyógyászatban a szervezet természetes védekezőképességének támogatására használják. A benne található anyagok serkentik a verejtéktermelést és segítenek megszabadulni a légúti káros anyagoktól.
Érdemes nehezebb ételekhez adni, mert a benne található anyagok serkentik az epe áramlását a belekbe , ezáltal megkönnyíti a zsírok emésztését és megelőzi a puffadást. A gyomorfekélyben és gyomorégésben szenvedőknek is enyhülést nyújthat.
ÖSSZETÉTEL
Szárított gyógynövény oregánó 100%. A legjobb minőségű alapanyag!
Konyha
Nagyon aromás, enyhén kesernyés ízű gyógynövény, melynek intenzitása fajfüggő. Ízesítésére friss vagy szárított leveleket használnak. Általában pizzákban, fűszernövényekben, paradicsomban és majonézes szószokban, levesekben és salátákban használják.
Az olaszok sült, sült és grillezett zöldségekhez, valamint különféle húsokhoz és halakhoz használják. Jól passzol sajtokhoz, tojáshoz és tejtermékekhez. Az aromás rakott és tészta- és sajtalapú ételek elengedhetetlen összetevője. Fokozza a túró és más szendvicskrémek ízét. Más fűszernövényekkel ellentétben az oregánó jól passzol a csípős fűszerekhez. A provence-i gyógynövények keverékének része. Kombináld az oregánót más kedvenc fűszernövényeiddel, valamint fokhagymával, hagymával és fűszerekkel.
Egyes vodkák és likőrök, valamint olívaolaj, olíva alapú szószok és savanyúságok ízesítésére is használható.
Jó értelemben ennek a fűszernek a pozitív tulajdonságait úgy lehet kihasználni, hogy felforraljuk és teaként isszuk. Ehhez öntsön fel 1-2 teáskanál gyógynövényt forrásban lévő vízzel, és hagyja hatni 10 percig.
A NÖVÉNY JELLEMZŐI
Origanum a vulgare évelő növény. A Földközi-tenger térségében, Észak-Afrikában és Ázsiában található. Vadmajoránnának is nevezik. 20-80 cm magasságot ér el. A szár egyenes, merev és elágazó, finom szőrszálakkal borított. Ellentétes tojásdad leveleken nő, amelyeknek mirigyei illóolajokat termelnek. A virágok kicsik, rózsaszínek és kis liliomnak tűnnek. Virágzatba gyűjtik. Az oregánó gyökerei erősen elágazó rizómákat képeznek. Az egész növény intenzív illatú.