AR108374
Hozzávalók: Kava Kava - Bódító bors - 50g Borongoru Vanuatu - Piper methysticum
Osztályozás: Fűszerek
Raktáron
Figyelmeztetés: Utolsó darabok az áruházban!
Elérhetőség dátuma:
Hozzávalók: Kava Kava - Bódító bors - 50g Borongoru Vanuatu - Piper methysticum
Osztályozás: Fűszerek
Kava kava vagy Bódító fekete bors (Piper methysticum) )
Kava kava vagy Piper methysticum. Semmi köze a kávéhoz, de rokon a paprika botanikai fűszercsaládjával. A csendes-óceáni szigeteken nő, különösen Mikronéziában, Fidzsi-szigeteken, Vanuatuban és Hawaii-on, ahol az egyik legfontosabb növény. Gyökéréből olyan italokat készítenek, amelyek időtlen idők óta szerves részét képezik a csendes-óceáni szigetek lakóinak kultúrájának. Ez az ital olyan számukra, mint a tea a japánoknak. Minden nap fogyasztják az otthonukban és bárokban tartott összejöveteleken (nakamalami néven ismert), és fontos szertartásokon szolgálják fel.
Kava kava
strong> részt vesz minden vallási, kulturális és politikai eseményen, amely a csendes-óceáni szigeteken zajlik. Pihentető és enyhén eufórikus hatása miatt értékelik. Ezért nevezik a boldogság gyökerének. Az introvertáltak és az emberek, akik bizonytalannak érzik magukat a társasági életben, élvezik, mert a kava kava enyhíti a szorongást és megkönnyíti az emberekkel való érintkezést. És amikor a hatása alábbhagy, a mélyebb alvás gyorsabban jön. A Csendes-óceáni szigetek lakói nemcsak élvezetre, hanem gyógyászati célokra is használják a kavát. Számukra a kava egy hagyományos gyógyszer, amely megnyugtat, oldja a feszültséget, enyhíti az izom- és menstruációs fájdalmakat, elalvást, segít fertőzések, húgyúti és bőrbetegségek esetén.Különböző szigeteken az ital kissé eltérően készül, erőssége és hatása az elkészítési módtól függ. Vanuatu szigete nagyon erős és sűrű kávéjáról ismert, amelyet ennek a növénynek a friss gyökereiből készítenek, ezért itt főleg esténként fogyasztják ezt az italt. Ezzel szemben a Fidzsi-szigeteken és Tonga-szigeteken a kava könnyű, felvizezett, gyengébb hatású változatban népszerű, amelyet egész nap fogyasztanak.
>A Vanuatu sziget lakossága a következőképpen készíti el a kávét:
Tegyen 30-40 g őrölt kávét (kb. 3-4 evőkanál) egy textilzacskóba egy nagyobb edénybe. Öntsön meleg vizet (nem forrásban lévő és túl forró). Kézzel összenyomják a zacskót, hogy minél több hatóanyag kerüljön a vízbe – ez körülbelül 15 percet vesz igénybe. Ennyi idő után összenyomják a zacskót, és a kész italt egy edénybe, általában üreges kókuszdióhéjba öntik. Körülbelül 5-6 főre való.
A kávé erőssége és hatása a fajtájától is függ, és sok van belőle, illetve a felhasznált növényi résztől . A Kava kavát nemcsak a gyökerek megszerzésére használják, hanem a szár egy vastag töredékét is, amely közvetlenül a gyökér felett található. A gyökér neve "waka", a gyökér feletti rész pedig "lawena". A LAWENA-t a kavalaktonok alacsonyabb tartalma jellemzi – a kava tulajdonságaiért felelős hatóanyagok. Ennek köszönhetően működése gyengédebb. Enyhébb íze is van. A csendes-óceáni szigetek lakói szeretnek LAWENA-t inni napközben, hogy egy kicsit kipihentnek és jó hangulatban érezzék magukat a napi munkájuk során. A WAKA ezzel szemben egy erős, megbízhatóan felszabaduló, intenzív ízű és magas kavalaktontartalmú káva, amelyet általában este vagy éjszaka fogyasztanak.
Minden kava. üzletünkben található fajták neves beszállítóktól származó nemes káva, amelyeket rendszeresen laboratóriumban tesztelnek.