AR76132
Hozzávalók: Fekete mustármag - Brassica nigra - összesen 100 g
Osztályozás: Fűszerek
Raktáron
Figyelmeztetés: Utolsó darabok az áruházban!
Elérhetőség dátuma:
Hozzávalók: Fekete mustármag - Brassica nigra - összesen 100 g
Osztályozás: Fűszerek
A fekete mustár (Brassica nigra) a fehér és a barna mustár testvére. Magjai a legélesebb ízűek, ezért elsősorban erős mustárok készítésére használják. A keleti országokban a mustármagból mustárolajat készítenek, friss leveleit pedig salátákba fogyasztják. A mustárt már az ókorban is ismerték. Első felhasználását mintegy 5000 évvel ezelőtt szanszkritul írták le, a Bibliában is megvan a helye. Hippokratész a mustár egészségre gyakorolt pozitív hatásait hirdette, és valószínűleg a rómaiak használták először gyógyászati célokra a maghéjat.
Egészséges tulajdonságok
A mustármag hatóanyagai támogatja az emésztőrendszert az emésztőnedvek és az epe kiválasztásának serkentésével, és pozitívan befolyásolja a máj működését. Emiatt a mustár sokat segíthet egy nehéz étkezés után és enyhíti a teltségérzetet, a puffadást és az emésztést.
A mustárban található bioaktív anyagok fájdalomcsillapító és reumaellenes hatásúak, ezért magvait korábban is használták izom- és ízületi fájdalmak enyhítésére. Ebből a célból összetörték és vízzel összekeverve sűrű szuszpenziót kaptak, majd gézbe csomagolva a fájó helyre kenték.
A mustárvegyületek melegítő és köptető tulajdonságait a népi gyógyászatban tüdőgyulladás esetén alkalmazták formában. a mellkasra alkalmazott borogatás , valamint szájon át a garat-, hörgő- és arcüreggyulladás és megfázás esetén.
ALKALMAZÁSI ALKALMAZÁSOK
A mustármag a mustár elengedhetetlen része. A fekete fajtát intenzív íze miatt éles mustárok készítésére használják.
A fekete mustármag kiválóan passzol pácokhoz, majonézhez, gyógynövényvajhoz, házi kolbászhoz és kolbászhoz, valamint ecetes zöldségekhez és gombákhoz. Hozzáadhatjuk salátákhoz, vagy meglocsolhatjuk salátával vagy húsmártással. Kényelmes használni nehezen emészthető ételekben, például káposzta, bab vagy vörös hús alapú ételekben, mert megkönnyítik az asszimilációjukat.
A fekete mustár népszerű fűszer Indiában, ahol először pörkölik. ghee-ben, majd a rizses ételekhez és a chutney szószokhoz adjuk. Ha el akarjuk készíteni, törjünk össze egy teáskanál magot, öntsük fel forrásban lévő vízzel, és hagyjuk állni 10 percig.
ÖSSZETÉTEL
Fekete mustár 100%. A legjobb minőségű alapanyag.
Ellenjavallatok
A fekete mustár nagy adagja károsíthatja a torkot, a vesét és a húgyutakat, irritálhatja a gyomor-bélrendszer nyálkahártyáját, hasmenést és légúti problémákat okozhat. A mustár használata terhes és szoptatós nők számára nem javasolt! A mustármaggal való túl hosszú érintkezés irritációt és égési sérüléseket okozhat.
NÖVÉNY JELLEMZŐI
A fekete mustár fekete káposzta vagy mustár. A káposztafélékhez tartozik, bár régebben a mustárfajhoz (Sinapis) tartozott. Szabadon előfordul, Európában, Ázsiában, Amerikában és Afrikában termesztik. Egynyári növény. Mezőkön, bozótokban és árkokban fordul elő, néha gyomnövénynek tekintik. 0,5-2,5 m magasságot ér el. Alsó levelei valamivel nagyobbak, mint a felsők, szélük hullámos. A virágok kicsik és sárgák, négy szirmból állnak. A mustármag a hajtások tetején található hüvelyekben vagy hosszúkás magtasakokban található.