AR76083
Hozzávalók: Szerecsendió - egész magvak - Muskatnuss - összesen 50 g
Osztályozás: Fűszerek
Raktáron
Figyelmeztetés: Utolsó darabok az áruházban!
Elérhetőség dátuma:
Összetevők: Szerecsendió - egész magvak - Muskatnuss - összesen 50 g
Osztályozás: Fűszerek
A szerecsendió a szerecsendió fa magja, amely a gyökérszigetek, amelyek Indonéziához tartoznak. Az egyik legrégebbi fűszer. Úgy tartják, hogy a hinduk értékelték először, mert eredeti neve szanszkritul van írva. A vele folytatott kereskedelem aztán átterjedt Délkelet-Ázsiába, és az arabok hozták Európába a Kr.e. 6. században. Magas volt az ára, ezért az arab kereskedők gondosan őrizték erőforrásaikat, és egészen a 15. századig kereskedtek vele.
Egészségfejlesztő tulajdonságok
A szerecsendió olyan anyagokat tartalmaz, amelyek pozitív hatással vannak az emésztőrendszerre, ezért ázsiai országokban használják a hagyományos orvoslásban. Egy teáskanál étkezéshez vagy teához való használata enyhítheti az olyan betegségeket, mint az étkezés utáni túlzott teltségérzet, a puffadás, az emésztési zavarok és a gyomorhurut. Hasmenésre is használják. A szerecsendió összetevői enyhén fájdalomcsillapítóak és nyugtatók, de ezeket a tulajdonságokat kevéssé kutatták. Egyesek azt mondják, hogy lefekvés előtt egy pohár meleg tej és egy csipet szerecsendió elfogyasztása segít elaludni, és javítja az alvás minőségét.
ÖSSZETÉTEL
Szerecsendió - egész magvak, 100%.
ALKALMAZÁS
A szerecsendió kellemes, fűszeres és kámforos illatú. Íze határozott, enyhén kesernyés, friss érzetet hagy a nyelven. Gasztronómiai célokra elég egy-két csipetnyi felhasználása, feleslege dominálhat és ronthatja az étel ízét. Legjobb egész magként tárolni, és közvetlenül felhasználás előtt lereszelni. A szerecsendió a tárolás során elveszti ízét és illatát.
A szerecsendió jól illik a desszertekhez, gyakran adják különféle süteményekhez és sütikhez, mézeskalácsokhoz, csokikrémekhez. Kiválóan kiegészíti a kávét és a kakaót, néhányan pedig tojáskonyak, forralt bor és sör ízesítésére használják.
Fűszeres ízekhez illik. Kiegészíti a hüvelyes magvakon, különösen a babon alapuló ételek ízét. Jól illik sajtokhoz és mindenféle húshoz, valamint tojásos ételekhez. Zöldségek, amelyeket egy csipetnyi adagban adhat hozzá, például brokkoli, káposzta, spenót, hagyma és padlizsán.
ELLÁTÁSOK
A miriszticin jelenléte miatt , terhes és szoptató nőknek, például még gyerekeknek sem javasolja nagyobb mennyiség alkalmazását. Az élelmiszerekhez gyakran hozzáadott kis mennyiségek biztonságosak.
A szerecsendió nem tartozik a diófélék közé, így nem jelent veszélyt a dióra allergiások számára.
A szerecsendió nagy adagja (5-20 g) hallucinációkat, szédülést és hányingert okozhat.
A NÖVÉNY JELLEMZŐI
A szerecsendió (Myristica fragrans) a szerecsendiófélék családjába tartozik. Malajziában, a Karib-térségben, Brazíliában, Srí Lankán, Indiában
és Zanzibárban termesztik. Ez egy örökzöld fa, amely eléri a 10-20 m magasságot. Két fűszer származik belőle:
szerecsendió, amely a mag magja, és buzogány, amely a mag pergamenje, és szerecsendió virágának hívják.
A szerecsendiót ovális, bőrszerű levelek borítják, a végeire mutatott. A törzs kérge sima, olajzöld színű. A virágokat hím és nőstényre osztják, kis fehér virágzatba gyűjtik. A szerecsendió gyümölcse nagy sárga szilvára hasonlít. Belül egy sötét intenzív vörös kő.