NAC - N-acetilcisztein 180 mg x 100 kapszula Nagyobb

NAC - N-acetilcisztein 180 mg x 100 kapszula

AR118804

Összetétel: NAC - N-acetilcisztein 180 mg x 100 kapszula
Besorolás: Kiegészítők kapszulában

Raktáron

5 221 Ft‎ (Adóval 870 Ft‎)

Egyéb infó

Összetétel: NAC – N-acetilcisztein‐180 mg x 100 kapszula

Osztályozás: Kiegészítők kapszulákban

A NAC egy jól felszívódó formája cisztein. A cisztein egy aminosav, azaz a fehérjéket alkotó molekulák egyike. Szervezetünk más aminosavakból is elő tudja állítani: metioninból és szerinből, ha ezek nem hiányoznak. A NAC formájában kiegészített cisztein érdekes egészségügyi előnyökkel jár, ezért évek óta használják a gyógyászatban. Egyes tulajdonságai jól dokumentáltak, és sok más is kutatás tárgya.


Méregtelenítés
Az N-acetilciszteint széles körben használják a gyógyászatban néhány ok. Mindenekelőtt paracetamol túladagolás esetén adják – a NAC segít a máj méregtelenítésében (erről és más anyagoktól), és megakadályozza e szerv károsodását. Ezenkívül biztonságos, jól tolerálható és olcsó.
A NAC-t a glutation szintézis stimulálása miatt értékelik, aminek egyik szubsztrátja. A glutation a legerősebb intracelluláris antioxidáns, valamint elengedhetetlen összetevője a limfociták képződésének, amelyek megvédik a szervezetet a baktériumoktól, vírusoktól és parazitáktól. A test minden sejtjében jelen van, legnagyobb mennyiségben pedig a májban és a vesében található. Ez a sejtek méregtelenítéséért felelős legfontosabb tényező. Ha hiányzik, a máj nekrotikussá válik, és a sejtek apoptózison (programozott halál) mennek keresztül. A glutation ciklikusan regenerálódik ciszteinből, glicinből és glutaminsavból. Súlyos mérgezés esetén az újraszintézise elégtelennek bizonyulhat, és ilyenkor NAC-t használnak.

Légzőrendszer
Az N-acetilcisztein szintén nyálkaoldó hatású szer, azaz olyan szer, amely hígítja a légutakban képződött nyálkát. Támogatja a maradék nyálkahártya köhögését és korlátozza annak képződését. Ennek nagy jelentősége van az olyan tüdőbetegségekben, mint a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) és a krónikus tüdőgyulladás vagy hörghurut, ahol a betegek állandó köhögéssel és légzési nehézséggel küzdenek. A NAC javítja az ilyen betegek életminőségét azáltal, hogy elősegíti a nyálka eltávolítását, a légutak megnyitását és megkönnyíti a légzést.
COPD esetén a NAC további fontos szerepet tölt be - antioxidáns tulajdonságai hozzájárulhatnak a hörgők csökkentéséhez hiperreaktivitást, ezáltal enyhíti a betegség tüneteit vagy gátolja annak progresszióját. A COPD bronchiális hiperreaktivitása krónikus gyulladásból ered.
Feltételezik, hogy a NAC az asztmában szenvedő betegek működését is támogatja. Itt is megjelenik a légutak hiperreaktivitása, de ez nem nyálkakiválasztásban, hanem összehúzódásban nyilvánul meg. Az előzetes állatkísérletek kimutatták, hogy a NAC gátolja a kóros légúti választ asztmában a tüdő szellőzésének javításával. Azonban több bizonyítékra van szükség ahhoz, hogy a NAC-t javasoljuk az asztma kezelésének támogatására.

Függőség és ártalomcsökkentés
A NAC neurotranszmitterekre és receptorokra gyakorolt hatásainak kutatása az agy folytatja. Úgy gondolják, hogy a NAC támogathatja az addiktológiai kezelést, és elősegítheti az agy regenerációját bizonyos stimulánsok után.
Egy állatkísérletben a NAC beadása segített csökkenteni az idegrendszer rendszeres metamfetaminhasználat által okozott károsodását. Pontosabban, a NAC megakadályozta a dopamin transzporterek elvesztését.
Humán vizsgálatok a NAC marihuána-, nikotin- és kokainfüggőségre gyakorolt hatását tesztelték. Mindegyikben a szerhasználat csökkenését figyelték meg azoknál a résztvevőknél, akik kiegészítették a NAC-val. A nagyobb vizsgálatokra azonban még várni kell, mert a fenti kísérletekben résztvevők száma túl kicsi volt ahhoz, hogy bizonyos következtetéseket vonjunk le.

ALKALMAZÁS
a méregtelenítési folyamatok javítására
krónikus légúti megbetegedések esetén a légzés támogatására
agyi támogatásként szenvedélybetegségeknél

ÖSSZETÉTEL
1 kapszula 500 mg N-acetilciszteint tartalmaz. Felesleges adalékanyagok és allergének nélkül. Cellulóz kapszula. Alkalmas vegánok számára.

ADAGOLÁS ÉS ALKALMAZÁS
Az ajánlott napi adag 1 kapszula, azaz 500 mg N-acetilcisztein. Étellel vegye be. Ne lépje túl az ajánlott napi adagot.
Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos étrendet és az egészséges életmódot.
Zárt edényben, szobahőmérsékleten, kisgyermekek elől elzárva tárolandó. Fénytől és nedvességtől védeni kell.

ELLENJAVALLATOK
Terhesség, szoptatás, túlérzékenység. Ne adjuk gyermekeknek.

Információk a gyógynövényekről

Ha többet szeretne megtudni a hagyományos természetgyógyászatban való felhasználásról, kérjük, forduljon a herbáriumba, vagy külső internetes vagy szakirodalmi forrásokhoz. Használat előtt konzultáljon egy gyógynövényes szakemberrel. Az Európai Bizottság jelenleg hatályos, 1924/2006 számú rendelete értelmében a termékekre nem lehet jogosulatlanul egészségre vagy tápanyag-összetételre vonatkozó állítást tenni, amelyeket az Európai Bizottság vagy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nem hagyott jóvá. Az egészségre vonatkozó állítás olyan állítást jelent, amely magában foglalja vagy azt a benyomást kelti, hogy ezek terápiás hatások az emberi szervezetre. Ezt a terméket Szlovákiában növényi kivonatként és alapanyagként forgalmazzák további feldolgozásra. Nincs jóváhagyott diagnosztikai vagy gyógyászati hatása, és nem gyógyszer. Gyermekek elől elzárva tárolandó. Tárolja hűvös, száraz és sötét helyen. A minimális eltarthatósági idő a csomagoláson van feltüntetve.

A termék vásárlói ezt is megvették:

30 más termékek ugyanabban a kategóriában: