AR85083
Hozzávalók: Haritaki gyümölcs - Harada - Terminalia chebula - 250g őrölt
Osztályozás: Gyógynövények
Raktáron
Figyelmeztetés: Utolsó darabok az áruházban!
Elérhetőség dátuma:
Hozzávalók: Haritaki gyümölcs - Harada - Terminalia chebula - 250 g őrölt
Osztályozás: Gyógynövények
A haritaki (Terminalia chebula) más néven myrobalanum. Nepálban ezt a fát az orvostudomány királyának nevezik, és az indiaiak mindig az ájurvédában használt növények élén emlegetik, mert minden részének magas az egészségvédő értéke. A haritaki gyümölcsök elsősorban az emésztési folyamatokra és a bélműködésre gyakorolt kiváló hatásukról ismertek. A barro gyümölcsökkel és az amlával együtt a Triphala ájurvédikus keverék részét képezik. A haritaki gyümölcsök harad, kadukkai podi vagy abhaya néven is ismertek.
Egészséges tulajdonságok:
Stimulálják az emésztőrendszer munkáját, és enyhe hatásúak. hashajtó. A tanninok jelenlétének köszönhetően a haritaki gyümölcsök nagyon hatékonyan támogatják a béltisztítás és a maradványok eltávolításának természetes folyamatait.
Támogatják a máj működését és segítenek megvédeni sejtjeit a mérgező anyagok hatásaitól.
Támogatják a szervezet védekezését számos baktérium, vírus és gomba ellen. Kedvezően hatnak az immunitásra.
A haritaki gyümölcsben található szterinek segítenek fenntartani a vér normál koleszterinszintjét.
A haritaki gyümölcsben található bioaktív anyagok antioxidáns és antimutagén tulajdonságokkal rendelkeznek.
ÖSSZETÉTEL
Haritaki gyümölcs vágva vagy őrölve 100%. A legjobb minőségű alapanyag!
A haritaki gyümölcsökben található hatóanyagok közé tartozik a csersav, chebulinsav, galluszsav, szennozid, antracinonok, béta-szitoszterin, gyanta, chebulin, terchebin és mások.
ADAGOLÁS ÉS ALKALMAZÁSI HOGYAN
Haritaki – vágott és őrölt gyümölcs:
A felvágott gyümölcsöt porrá kell törni.
Javasolt a pótlás megkezdése ¼ teáskanál haritaki porral naponta egyszer, lefekvés előtt egy pohár vízzel. A haritaki gyümölcs fokozza a bélperisztaltikát és a tisztító folyamatokat, ezért a kezdeti adagnak kicsinek kell lennie. Amint a szervezet hozzászokott, az adag növelhető.
A haritaki gyümölcs íze specifikus, édes-savanyú, enyhén keserű és fűszeres.
EGYÜTTMŰKÖDÉS
A barro gyümölccsel való kombináció hatékonyabb hashajtó hatást fejt ki.
Ha a haritakit barro-val és amlával kombináljuk, a híres ájurvédikus Triphala keveréket kapjuk.
Ellenjavallatok
Terhesség, szoptatás, a növény iránti túlérzékenység.
A haritaki gyümölcs nem ajánlott 5 év alatti gyermekek számára.
A táplálékkiegészítő túl nagy adagja hasi fájdalmat és hányingert okoz.
A NÖVÉNY JELLEMZŐI
A Terminalia chebula egy nagy lombhullató fa, amely a pálmafélék családjába tartozik. Körülbelül 100 fajból áll. Hazája India, de manapság Nepálban, Mianmarban, Thaiföldön, Malajziában és Srí Lankán is megtalálható. Értékes termése és tanninban gazdag kérge miatt termesztik.
Magassága eléri a 30 mt, törzse 1 m széles. A kéreg sötétbarna, hosszában repedezett. A levelek ovális alakúak és sima felületűek. A virágok kicsik, fehérek és sárgák, és függő tüskék formájú virágzatot alkotnak. Májustól júniusig virágoznak, intenzív illatúak. A termések oválisak, körülbelül 2-4 cm hosszúak és 2 cm szélesek. Frissen sárgászöldek, szárítva pedig barnává válnak. Júliustól decemberig jelennek meg a fán.