AR78073
Hozzávalók: Amla gyümölcs - Emblica officinalis - 50 g őrölt
Osztályozás: Gyógynövények
Raktáron
Figyelmeztetés: Utolsó darabok az áruházban!
Elérhetőség dátuma:
Összetevők: Amla gyümölcs - Emblica officinalis - 50g őrölt
Osztályozás: Gyógynövények
Amla (Emblica officinalis) pozitívan befolyásolja a glükóz és koleszterin anyagcserét, támogatja az agyműködést és javítja a haj és a bőr állapotát.
Ez a növény Indiában és Délkelet-Ázsiában őshonos alacsony fa. Az Ayurvédában több mint 2000 éve használják. Minden része hasznos: gyümölcsök, magvak, levelek, gyökerek, kéreg és virágok, amelyeket frissen és szárítva egyaránt használnak. Az amla gyümölcsök mutatják a legnagyobb egészségfejlesztő potenciált, amint azt számos tudományos tanulmány is bizonyítja, ezért hódították meg a nyugati étrend-kiegészítők piacát.
Az amla és gyümölcsei nemcsak az ájurvédikus gyógyászatban játszanak nagyon fontos szerepet, hanem számos ázsiai orvosi rendszerben is. Magas C-vitamin tartalmuk miatt régebben skorbut kezelésére használták. Hasmenéscsillapítóként, vizelethajtóként és köptetőként is használták. Gyomorfekélyre és májbetegségekre ajánlották. Indiában népszerű gyakorlat az amla gyümölcs napi fogyasztása, hogy táplálja az összes szervet és fenntartsa a vitalitás magas szintjét. A hinduk úgy vélik, hogy ezek a gyümölcsök meghosszabbítják az életet, ezért szent növénynek tekintik az amlát.
Az amla gyümölcs azonban nemcsak a hagyományos orvoslás eleme, hanem széles körben felhasználható kulinárisan is. Az édes és sós befőtteket Indiában készítik, pékárukhoz és desszertekhez adják, és gyümölcslevet készítenek. Az amla gyümölcs elkészítésének egyik legegyszerűbb módja, ha cukorral és sáfránnyal főzzük.
Egészségre gyakorolt jótékony tulajdonságok:
Glükóz- és lipidanyagcsere
A gyümölcsök legfontosabb tulajdonsága Az amla az, hogy nagyon hatékonyan javítja a glükóz és a koleszterin anyagcserét. Segít fenntartani a vér normál glükózszintjét, valamint a cukorbetegségben használt egyik gyógyszer, a glibenklamid. Ezt a hatást cukorbetegeknél és egészséges embereknél is megfigyelték. Megszerzéséhez elegendő volt napi 3 g porított amla gyümölcs elfogyasztása 21 napon keresztül.
Ugyanez a tanulmány az amla pozitív hatását mutatja a lipidanyagcserére. 21 napos 2 vagy 3 g amla gyümölcs elfogyasztása után a „jó” HDL-koleszterinszint emelkedett mind a cukorbetegeknél, mind az egészséges alanyoknál, és a „rossz” koleszterin – LDL, összkoleszterin és trigliceridek – eredményei javultak.
Egy másik, érdemes tanulmány megemlítve, hogy bár laboratóriumban végezték, igen ígéretes eredményeket hozott. Megvizsgálta az amla gyümölcs hatását a zsírsejtek (zsírsejtek) inzulinérzékenységére. Kimutatták, hogy az amla jelentősen növeli ezt az érzékenységet, és a vele kezelt zsírsejtek több glükózt képesek asszimilálni és hasznosítani. Nagy jelentősége van az olyan anyagcsere-betegségekben, mint az inzulinrezisztencia, a cukorbetegség és a metabolikus szindróma.
Agy
Vasudevan és Parle patkányokon végzett vizsgálatot, amelyben különböző dózisú amla gyümölcsport, ill. tesztelték, hogy ez hogyan befolyásolja a memóriájukat és a kognitív képességeiket. Az állatokat fiatalabb és idősebb állatokra osztották; Ezenkívül létrehoztak egy csoportot, amelyben a patkányok amnéziát váltottak ki vegyi anyagokkal (szkopolamin és diazepam). Az amla minden csoportban pozitív hatással volt a patkányok kognitív képességeire, a hatás az adaggal nőtt. Ezenkívül az amla nemcsak megőrizte, hanem meg is fordította a szkopolaminnal és diazepammal kezelt állatok amnéziáját, bizonyítva az agy memóriastruktúráira gyakorolt regeneráló hatását.
Más állatkísérletekben az amla pozitív hatást mutatott hangulatukra (amint azt a szokásos viselkedési tesztek mutatják), és a szorongás ellen is hat. A kutatók azt feltételezik, hogy ezek a hatások az amla gyümölcsének a katekolaminokat, szerotonint és GABA-t lebontó MAO-A enzimre gyakorolt gátló hatásával kapcsolatosak. Ezért a fent említett neurotranszmitterek szintjének növekedéséhez vezet az idegrendszerben, és ennek következtében a jó közérzet növekedéséhez.
Átlagos várható élettartam és vitalitás
Az Ayurveda szerint Az amla az egyik legjobb növény az öregedés ellen és meghosszabbítja az életet. Egy nagyon érdekes, amla felhasználásával végzett vizsgálat volt egy 2017-es kísérlet, amely a gyümölcsök hatását vizsgálta a gyümölcslegyek (Drosophila melanogaster) élettartamára, termékenységére és szaporodási viselkedésére. A vizsgált paraméterek mindegyike jelentősen javult. A legyek élettartama 83%-kal nőtt (átlagosan 42 napról átlagosan 77 napra). A rovarok mobilitása, termékenysége, szaporodási aktivitása is nőtt.
Haj és bőr
Indiában az amla haj- és bőrszépítő tulajdonságairól is ismert, ezért is népszerű. a helyi kozmetikumok összetevője. Itt találhatsz amla tartalmú kozmetikumokat is: amla Nanga olaj, Dabur Amla hajolaj és jázmin.
Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a külsőleg alkalmazott amla serkenti a hajnövekedést és védi a bőrt a káros UV sugárzástól, megakadályozza kollagénjének lebomlását struktúrák és a korai öregedés .
APP
a glükóz- és lipidszint-eredmények javítására
a memória és az intellektuális képességek javítására
az agy védelmére<. br />hangulat javítására
br />otthoni kozmetikumok gyártási alapanyagaként
ÖSSZETÉTEL
Amla - 100%-ban őrölt gyümölcs (Emblica officinalis). Kiváló minőségű alapanyag!
ADAGOLÁS ÉS ALKALMAZÁS
Amla gyümölcspor ajánlott napi adagja 2-3g, 1 teljes teáskanál por kb.2,5g Fogyasztás előtt keverje össze a port vízzel, gyümölcslével vagy joghurttal, vagy turmixhoz adjuk. Ne adjuk meleg ételekhez.
EGYÜTTMŰKÖDÉS
Az amla tökéletesen harmonizál a bhibitaki és a harada gyümölcsökkel. Mindhárom gyümölcs a jól ismert ájurvédikus keverék – triphala – része.
ELLÁTÁSOK
Terhesség, szoptatás, a növény iránti túlérzékenység.
Emberek antidiabetikus gyógyszerek szedése javasolt, hogy óvatosan használja az amlát, és kövesse a vércukorszint eredményeit.
Az amla lassíthatja a véralvadást. Ezt a véralvadásgátló szerek szedésekor szem előtt kell tartani.
A NÖVÉNY JELLEMZŐI
Az amla (Emblica officinalis) a levelek (Phyllantaceae) családjába tartozik. Az amla hazája India és Délkelet-Ázsia, az előnyben részesített környezet pedig a száraz és nem túl sűrű erdők vagy bozótosok. Az amla kis fa, átlagosan 10-18 m magas. Jellegzetes, tűszerű leveleket hoz, amelyek az ágakon szorosan, szép sorokban helyezkednek el. Apró, fehér-zöld hím- és nővirágokat hoz, a gallyak tetején a levelek között nő. Termései gömbölyűek, zöldessárgák. Az egresre hasonlítanak, innen ered az amla általános elnevezése: Indian gooseberry, azaz indiai egres.