AR93189
összetevők: Pitypang gyökér - 100 g őrölt
Osztályozás: Gyógynövények emésztéshez
ez a termék jelenleg nincs készleten,
Figyelmeztetés: Utolsó darabok az áruházban!
Elérhetőség dátuma:
Összetevők: Pitypang gyökér - 100 g őrölt
Osztályozás: Gyógynövények emésztéshez
A közönséges pitypang (Taraxacum officinale, syn. Taraxacum vulgare) elválaszthatatlanul kapcsolódik hazánkhoz. A virágzó pitypang a következő nyár hírnöke. A mérsékelt éghajlatban gyakori növény - gyepeken, réteken, tisztásokon, utakon és kertekben található. Gyakran nemkívánatos gyomként kezelik.
A pitypangot a középkor óta használják. Különböző bájitalokat és készítményeket készítettek a gyökerekből, levelekből vagy virágokból, és a pitypangot gyakran magas táplálkozási értéke miatt fogyasztották. Manapság tápláló tavaszi salátákat készítenek fiatal levelekből (néha virágokból).
A levél- vagy virágszár letörése után szivárgó friss tejes levet korábban gyakran használták szemölcsök, szemölcsök és kondilomák borogatására.
Egészségügyi előnyök:
Apitypanggyökér támogatja a máj és az epehólyag működését – kollagogén és choleretikus hatása van.
Serkenti az emésztést.
Vízhajtó hatású, segít megtisztítani a testet. Lásd még a vesék és a húgyúti rendszer egyéb gyógynövényeit.
Diasztolés hatása van.
Jótékony hatással van a bél mikroflórájára.
A pitypang gyökerét a múltban máj- és epehólyag-rendellenességek, valamint emésztési zavarok és étvágytalanság kezelésére használták.
Az őrölt, szárított pitypanggyökér stimuláló hatás nélkül helyettesítheti a kávét. A pitypang gyökere természetes prebiotikum is, így fogyasztása jótékony hatással van bélflóránkra.
ÖSSZETEVŐK
Pitypang – őrölt vagy vágott gyökér 100%. Kiváló minőség!
Pitypang gyökér tartalmaz: szeszkviterpén-laktonokat (származékok eudesman, germacran és guayan), triterpének, tetraciklusos triterpenoidok, polifenolos savak (cikóriasav, klorogénsav, kaftársav, koffeinsav), karotinoidok (violaxantin, kumarin, lutein, karotinoidok, ásványi sók, aminosavak, gyanták, fehérjék, viaszok, kolin és mások.
Pitypanggyökér – adagolás és felhasználási mód
Pitypang – tea (vágott gyökér):
Öntsünk 1 evőkanál gyökeret egy pohár vízzel, forraljuk fel és forraljuk 10 percig. Igyon egy pohár főzetet naponta 3 alkalommal.
Őrölt pitypang gyökér:
Öntsünk 1 lapos teáskanál őrölt gyökeret kis mennyiségű forró vízzel. Lehűlés után igyon az üledékkel együtt. Használja naponta 3 alkalommal.
KÖLCSÖNHATÁSOK ÉS MELLÉKHATÁSOK
Terhesség, szoptatás, túlérzékenység a növényre, epevezetékek elzáródása, fekélyek vagy gyomorhurut.
NÖVÉNYI JELLEMZŐK
Pitypang (Taraxacum officinale, syn. Taraxacum vulgare) egy kis évelő növény, amely az Asteraceae családhoz tartozik. Általában Európa, Ázsia és Észak-Amerika mérsékelt éghajlati övezetében található. A pitypang, amely élénk sárga virágokkal díszíti a tisztást, a szlovák táj tipikus eleme. A növényi alapanyag az egész növény – a virágot, a gyökeret és a leveleket használják. A pitypangot széles körben használják a kulináris művészetekben, szirupokat készítenek a virágokból, fiatal leveleket használnak saláták összetevőjeként. Regionális/köznapi nevek: pitypang, tejfű, nyuszi, nyuszi, nyuszi, szerzetes, hím kapocs, kőrisfej, békavirág, oroszlánfog, köldökzsinór, tejfű, farkasfog, disznófog, golyva vagy fájó szem. Állandóság.