AR76632
Hozzávalók: Fodormenta - Mentha spicata - 250g apróra vágva
Besorolás: Gyógytea
Raktáron
Figyelmeztetés: Utolsó darabok az áruházban!
Elérhetőség dátuma:
Hozzávalók: Fodormenta - Mentha spicata - 250g apróra vágva
Osztályozás: Gyógytea
A zöld menta (Mentha spicata) Egyiptomból, a Balkánról és a Földközi-tengerről származik. Kevesebb mentolt tartalmaz, mint a borsmenta, amitől az íze enyhébb és édesebb, és gyógynövényes aromájú. A menta évezredek óta ismert, és széles körben használják a főzésben és a gyógyászatban. Az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak már használták a mentát gyomor- és emésztési zavarokra. A menta név a görög mitológiából származik, a Hádész által szeretett Minte nimfa nevéből. Hádész füvévé változtatta, hogy megvédje felesége Perszephoné haragjától. A zöld menta népszerű összetevője a borsmentás rágógumiknak, fogkrémeknek és szájvíznek, valamint kozmetikumokban és parfümökben is használják. A fodormenta termékek enyhébb ízű és illatúak.
Egészségfejlesztő tulajdonságok:
A bioaktív fodormenta legfontosabb összetevői a limonén, a dihidrokarvon és a cineol. Ezek antioxidáns és gombaellenes hatású anyagok. A menta minden fajtája pozitív hatással van az emésztőrendszerre. A levelekben található hatóanyagok támogatják a májat és serkentik az epe kiválasztását, ami megkönnyíti a zsírok emésztését. A menta összetevői elősegítik az emésztőrendszer simaizmainak ellazulását is. Étkezés utáni hasi fájdalom, gyomorégés, gáz és kellemetlen érzés esetén érdemes menta után nyúlni. A fodormenta főzete stresszes helyzetekben, valamint fej-, nyak- és izomfájdalmak esetén nyugtató hatású lehet.
ÖSSZETÉTEL:
Szárított zöldfű 100%. Kiváló minőségű alapanyag.
HASZNÁLATI UTASÍTÁS:
A mentafőzet elkészítéséhez 1-2 teáskanál mentát öntsünk fel forrásban lévő vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. Ízlés szerint citromot, gyömbért vagy édesgyökeret adhatunk a főzethez.
A zöld menta kiváló kiegészítője a gyógyteáknak. Különösen érdemes yerba mate és zöld teához adni.
A zöld mentát gyakran használják az olasz és a francia konyhában. Szezonális fiatal burgonyához, paradicsomhoz, sárgarépához és zöldborsóhoz, valamint desszertekhez és italokhoz használják. Frissítő ízt ad salátáknak és joghurtos szószoknak. Alkalmas különféle zöldségekből, sajtokból, túróból és levesekből készült ételekhez.
TÁROLÁS:
A mentát szorosan lezárt edényben, fénytől és nedvességtől védve kell tárolni.
NÖVÉNY JELLEMZŐI
Európában, Ázsiában található és Afrika. Ez egy évelő, amely eléri a 10 cm-1 m magasságot. Júniustól júliusig virágzik. A virágok kicsik, fehérek, agyagos vagy rózsaszínűek, és a növények tetején virágzatba gyűjtik. A menta levelei támasztó szárból nőnek, és ellipszis alakúak. Az egész növény intenzív illatú.