BL7648
A köles valójában héjas köles, és csodálatosan sokoldalú táplálék
ez a termék jelenleg nincs készleten,
Figyelmeztetés: Utolsó darabok az áruházban!
Elérhetőség dátuma:
A köles valójában héjas köles, és csodálatosan sokoldalú táplálék. Legyen szó köretként (talán paradicsomszósszal), levesbe befőttként, zabkásaként (több vizet adunk hozzá), saláták alapjául (esetleg kuszkusz helyett), töltelékként, húsgombócként és édes gombócként, vagy zöldségekkel sütve, ill. hús ázsiai módra, a köles nem fog csalódást okozni. A népszerű tűgolyókat főtt tűk, méz, kókusz, kevés víz és mazsola ízlésünknek megfelelő arányban összekeverésével kapjuk. Tehetünk bele kókusztejet, egy darab vajat, kakaót, kókusz helyett diót és hasonlókat. A keverékből golyókat formázunk, amiket kókuszba vagy dióba csomagolunk és hagyjuk kihűlni.
A bio köles legolcsóbb forrása Kína, Európából származó kölest kínálunk.
Meg kell öblíteni a kölest? A legtöbb cseh elkészítési utasítás szerint a kölest forró vízzel kell öblíteni, míg az angolszász források lehetőleg hideg vízzel öblítik le. Ezért utánajártunk, hogy valóban szükséges-e a kölest leforrázni főzés előtt. Célszerű a kölest főzés előtt hideg vízzel leöblíteni, amíg ki nem tisztul. Leforrázni azonban nem szükséges, ha nem bánjuk az enyhén égető ízt. Nem keserűség, hanem hasonló íz marad a torkunkban fiatal olívaolaj után. Ezt az ízt a tűk felületén természetesen előforduló anyagok okozzák, és hideg vizes öblítés után az íz nem túl markáns. A tűk gőzölésével gyakorlatilag teljesen megszabadulunk tőle. Itt azonban a friss kölesről beszélünk. A tűkkel az a probléma, hogy viszonylag gyorsan avasodnak. Érdemes tehát a vásárlás után minél hamarabb elfogyasztani őket, és nem szabad feleslegesen tárolni. Az epekölest arról ismerhetjük fel, hogy keserű. Forró vízzel forralva megszabadulunk a keserűségtől, de jobb megoldás, ha csak friss kölest fogyasztunk, ami még messze van a minimális eltarthatósági idejének végétől. Amikor már nem fogyasztjuk el egyszerre az egész zacskót, a kölest jól becsomagolva tárolhatjuk a hűtőben - biztosan nem árt neki. A konklúzió tehát: elég hideg vízzel leöblíteni, ha friss a köles és nem bánjuk az enyhén égető ízt, öblítsük le forró vízzel, ha nem az ízét. A régi kölest pedig inkább dobjuk ki a szemétbe!
Elkészítési útmutató: A kölest háromszor forraljuk fel forró vízzel (nem szükséges), öblítsük le hideg vízzel és főzzük 1:1,8 arányban (köles: víz) alacsony lángon, amíg a víz fel nem szívódik (kb. 15 perc).
SÚLY: 500 g
SZÁRMAZÁSI ORSZÁG: Lengyelország/Magyarország
FIGYELMEZTETÉS ALLERGIÁS EMBEREK: A termék nyomokban nem tartalmaz allergéneket.
TÁPLÁLKOZÁSI INFORMÁCIÓK 100 G-NÉL:
Energiaérték | 1511 kJ/357 kcal |
---|---|
Zsírok | 3,9 g |
ebből telített zsírsavak | 0,9 g |
Szénhidrátok | 69 g |
ebből cukrok | 1,4 g |
Rost | 3,8 g |
Fehérje | 9,8 g |
Só | 0,01 g |