Búza 500g

BL7648

A köles valójában héjas köles, és csodálatosan sokoldalú táplálék

ez a termék jelenleg nincs készleten,

785 Ft‎

Egyéb infó

A köles valójában héjas köles, és csodálatosan sokoldalú táplálék. Legyen szó köretként (talán paradicsomszósszal), levesbe befőttként, zabkásaként (több vizet adunk hozzá), saláták alapjául (esetleg kuszkusz helyett), töltelékként, húsgombócként és édes gombócként, vagy zöldségekkel sütve, ill. hús ázsiai módra, a köles nem fog csalódást okozni. A népszerű tűgolyókat főtt tűk, méz, kókusz, kevés víz és mazsola ízlésünknek megfelelő arányban összekeverésével kapjuk. Tehetünk bele kókusztejet, egy darab vajat, kakaót, kókusz helyett diót és hasonlókat. A keverékből golyókat formázunk, amiket kókuszba vagy dióba csomagolunk és hagyjuk kihűlni.

A bio köles legolcsóbb forrása Kína, Európából származó kölest kínálunk.

Meg kell öblíteni a kölest? A legtöbb cseh elkészítési utasítás szerint a kölest forró vízzel kell öblíteni, míg az angolszász források lehetőleg hideg vízzel öblítik le. Ezért utánajártunk, hogy valóban szükséges-e a kölest leforrázni főzés előtt. Célszerű a kölest főzés előtt hideg vízzel leöblíteni, amíg ki nem tisztul. Leforrázni azonban nem szükséges, ha nem bánjuk az enyhén égető ízt. Nem keserűség, hanem hasonló íz marad a torkunkban fiatal olívaolaj után. Ezt az ízt a tűk felületén természetesen előforduló anyagok okozzák, és hideg vizes öblítés után az íz nem túl markáns. A tűk gőzölésével gyakorlatilag teljesen megszabadulunk tőle. Itt azonban a friss kölesről beszélünk. A tűkkel az a probléma, hogy viszonylag gyorsan avasodnak. Érdemes tehát a vásárlás után minél hamarabb elfogyasztani őket, és nem szabad feleslegesen tárolni. Az epekölest arról ismerhetjük fel, hogy keserű. Forró vízzel forralva megszabadulunk a keserűségtől, de jobb megoldás, ha csak friss kölest fogyasztunk, ami még messze van a minimális eltarthatósági idejének végétől. Amikor már nem fogyasztjuk el egyszerre az egész zacskót, a kölest jól becsomagolva tárolhatjuk a hűtőben - biztosan nem árt neki. A konklúzió tehát: elég hideg vízzel leöblíteni, ha friss a köles és nem bánjuk az enyhén égető ízt, öblítsük le forró vízzel, ha nem az ízét. A régi kölest pedig inkább dobjuk ki a szemétbe!

Elkészítési útmutató: A kölest háromszor forraljuk fel forró vízzel (nem szükséges), öblítsük le hideg vízzel és főzzük 1:1,8 arányban (köles: víz) alacsony lángon, amíg a víz fel nem szívódik (kb. 15 perc).

SÚLY: 500 g
SZÁRMAZÁSI ORSZÁG: Lengyelország/Magyarország
FIGYELMEZTETÉS ALLERGIÁS EMBEREK: A termék nyomokban nem tartalmaz allergéneket.
TÁPLÁLKOZÁSI INFORMÁCIÓK 100 G-NÉL:

Energiaérték1511 kJ/357 kcal
Zsírok3,9 g
ebből telített zsírsavak0,9 g
Szénhidrátok69 g
ebből cukrok1,4 g
Rost3,8 g
Fehérje9,8 g
0,01 g

Információk a gyógynövényekről

Ha többet szeretne megtudni a hagyományos természetgyógyászatban való felhasználásról, kérjük, forduljon a herbáriumba, vagy külső internetes vagy szakirodalmi forrásokhoz. Használat előtt konzultáljon egy gyógynövényes szakemberrel. Az Európai Bizottság jelenleg hatályos, 1924/2006 számú rendelete értelmében a termékekre nem lehet jogosulatlanul egészségre vagy tápanyag-összetételre vonatkozó állítást tenni, amelyeket az Európai Bizottság vagy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nem hagyott jóvá. Az egészségre vonatkozó állítás olyan állítást jelent, amely magában foglalja vagy azt a benyomást kelti, hogy ezek terápiás hatások az emberi szervezetre. Ezt a terméket Szlovákiában növényi kivonatként és alapanyagként forgalmazzák további feldolgozásra. Nincs jóváhagyott diagnosztikai vagy gyógyászati hatása, és nem gyógyszer. Gyermekek elől elzárva tárolandó. Tárolja hűvös, száraz és sötét helyen. A minimális eltarthatósági idő a csomagoláson van feltüntetve.

30 más termékek ugyanabban a kategóriában: