AR76740
Hozzávalók: Fehér quinoa (Quinoa) - Chenopodium quinoa - 1 kg
Osztályozás: Diófélék és magvak
Raktáron
Figyelmeztetés: Utolsó darabok az áruházban!
Elérhetőség dátuma:
Hozzávalók: Fehér quinoa (Quinoa) - Chenopodium quinoa - 1 kg
Osztályozás: Diófélék és magvak
A quinoa (chilei quinoa) a peruiban termesztett gabonafélék Andok . A legelterjedtebb szem a fehér, ritkábban a vörös és a fekete. A quinoa kiváló energia- és tápanyagforrás. Hosszú távú jóllakottságot biztosít, és értékes fehérjeforrás a vegán étrendben.
Gluténallergiások is fogyaszthatják.
100 g gabona 368 kcal-t tartalmaz
14 g fehérje,
1 g zsír
64 g szénhidrát
ÖSSZETÉTEL
A quinoa kiemelkedik magas fehérjetartalma értékes aminosav-összetétellel. 100 g quinoa 7 g rostot is tartalmaz, valamint jelentős mennyiségű folsavat (46% RDA*), B1-vitamint (24% RDA), B6-vitamint (24% RDA), mangánt (102% RDA), réz (30% RDA) és vas (25% RDA). A quinoa nagyon gazdag antioxidánsokban, különösen kvercetinben és kaempferolban, amelyek flavonoidok.
Magas tápértékkel rendelkezik.
* RDA - Ajánlott napi érték, ajánlott napi adag.
br />
A főtt quinoa glikémiás indexe 53, ami az alacsony GI-tartalmú termékek közé tartozik.
Ezért cukorbetegek, valamint kóros vércukorszinttel és fogyással küzdők is fogyaszthatják.
A quinoában található szénhidrátok szinte kizárólag összetett szénhidrátok, ami miatt a quinoa nagyon laktató és hosszú időre energiát ad.
Nem tartalmaz glutént.
Egészségfejlesztő tulajdonságok:
Potenciális gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik
A quinoa gyulladáscsökkentő hatását patkánykísérletekben igazolták. A quinoa napi fogyasztása csökkentette az állatok zsírszövetében és emésztőrendszerének falában okozott gyulladást. A Quinoa gyulladáscsökkentő hatású összetevőinek listája nagyon hosszú. Fenolsavakat, a tokoferolokhoz, arabinátokhoz és ramnogalakturánokhoz tartozó vegyületek egész csoportját, amelyek a sejtfalban jelenlévő poliszacharidok, valamint szaponinokat tartalmaz.
ALKALMAZÁSI HOGYAN
A quinoa elkészítése nagyon egyszerű. Először folyó víz alatt kell öblíteni, majd egy edénybe önteni és főzni (1 csésze kevesebb, mint 2 pohár vízhez). 2 percig főzzük, majd elzárjuk a gázt és hagyjuk megduzzadni (kb. 30 perc). Főzés közben lehet (de nem muszáj) enyhén sózni. Ha kész, adhatunk hozzá egy kis vajat vagy olajat.