AR86098
Hozzávalók: Stevia levél - Stevia - 500 g őrölt
Besorolás: Cukor és édesítőszerek
Raktáron
Figyelmeztetés: Utolsó darabok az áruházban!
Elérhetőség dátuma:
Összetevők: Stevia levél - Stevia - 500g őrölt
Osztályozás: Cukor és édesítőszerek
A stevia (Stevia rebaudiana) egyedülálló Dél-Amerikából származó növény, melynek levelei intenzíven édes ízűek. Több száz éve termesztik az indiánok, valamint Dél- és Közép-Amerika lakosai, akik nemcsak italok és ételek édesítésére használják, hanem a hagyományos gyógyászatban is. A stevia Ázsiában is népszerűvé vált, Thaiföldön és Kínában termesztik, de a legtöbb rajongót Japánban szerezte meg, ahol 1970 óta használják. Jelenleg a japánok évente 50 tonna szárított stevialevelet fogyasztanak el.
Európában a stevia még nem túl népszerű, mivel az Európai Unió csak 2011 decemberében, tehát viszonylag nemrég engedélyezte a stevia és kivonatainak használatát. Ezt a döntést sokéves biztonsági kutatás előzte meg. Nem bizonyították, hogy mérgező és mellékhatásokat okoz. Még az évek óta steviát használó dél-amerikai és japán populációkban sem figyeltek meg negatív tüneteket.
Egészségfejlesztő tulajdonságok
Alacsony kalóriatartalmú
Okozik édessége szteviol-glikoziddal, amelynek édesítőereje körülbelül 250-300-szor nagyobb, mint a fehér cukoré.
Ezért az ital vagy étel édesítéséhez szükséges stevia mennyisége kicsi lesz, energiája pedig a nullához közelít.
Maga a növény alacsony energiatartalmú, ráadásul a benne található édesítőszerek nem szívódnak fel az emberi szervezetben.
Nem emeli a vércukorszintet, így fogyasztható 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők
br />Nem okoz fogszuvasodást
Nem okoz bélben erjedést, mint a szacharóz
Nem halmozódik fel a szervezetben
Magas hőmérsékletnek ellenáll, így sütéshez és főzéshez is használható
Tartós, összetétele és édessége nem változik az idő múlásával
Gazdaságos – becslések szerint egy teáskanál őrölt levél egyenértékű az édesség édességével. egy pohár cukor!
Lehetséges egészségvédő tulajdonságok
Dél-Amerikában is használják a steviát gyógyászati célokra. A jelenlegi orvostudomány kutatásokat végez feltételezett tulajdonságairól, amelyek a következőket foglalják magukban:
Pozitív hatás a glükóz feldolgozására
Támogatás a normál vérnyomás fenntartásában
Támogatás a testsúlykontrollban
Rákmegelőzés
ALKALMAZÁSI ALKALMAZÁSOK
A stevia számos élelmiszerben és termékben használható. A felhasználni kívánt stevia mennyiségét a saját ízlési preferenciáihoz kell igazítani.
A stevia hozzáadható:
bármilyen desszerthez,
süteményhez, süteményhez és különféle süteményekhez.
br />gyümölcs- és zöldségitalok
kávé, kakaó, csokoládé, tej
lekvárok és zselék
gyümölcs- és zöldségkonzervek
fagylalt és tejtermékek
szószok, töltelékek, töltelékek
gabona reggeli
alkohol
Fontos, hogy a steviát szárított és zúzott vagy őrölt levelek formájában vásároljuk. Számos édesítőszer létezik, amelyek szteviol-glikozidokat tartalmaznak, de ezek alapja a maltodextrin – egy olyan szénhidrátfajta, amely annyi kalóriát biztosít, mint a normál cukor.
ÖSSZETÉTEL
A szárított stevia levelei 100%. A legjobb minőségű alapanyag.
NÖVÉNYI JELLEMZŐK
A stevia egy évelő növény az Asteraceae családból, amely körülbelül 240 fajból áll. Dél- és Közép-Amerikában találhatók, és az őslakosok évek óta használják. A Paraguayból és Brazíliából származó Stevia rebaudianát az élelmiszeriparban használják. Ez a növény természetes körülmények között 40-60 cm magasra nő. Levelei 3-5 cm hosszúak és némileg hasonlítanak a menta leveleihez. Magas szteviol-glikozid tartalom jellemzi őket, ami intenzíven édes ízt ad nekik.