AR77127
Hozzávalók: Kakukkfű - Thymus vulgaris - 1 kg apróra vágva
Osztályozás: Gyógynövények
Raktáron
Figyelmeztetés: Utolsó darabok az áruházban!
Elérhetőség dátuma:
Hozzávalók: kakukkfű - Thymus vulgaris - 1 kg apróra vágva
Osztályozás: Gyógynövények
A kakukkfű (Thymus vulgaris) az európai és közel-keleti konyhában rendkívül megbecsült gyógynövény , mert szinte minden étel ízéhez mélységet ad. Ősidők óta használják kulináris és gyógyászati célokra. A görög "thymón" szó, amelyből a kakukkfű név is származik, jelentése "fertőtlenítésre", ezért ezt a gyógynövényt korábban bakteriális és vírusos fertőzések okozta betegségek kezelésére használták.
A kakukkfű hagyományos használata azonban az orvostudományban sokkal szélesebb volt. Az évek során egyre jobban értékelték csodálatos tulajdonságai miatt, mint például az epilepszia enyhítése és a félénkség gyógyítása.
Egészséges tulajdonságok
A kakukkfű illóolajokat tartalmaz, amelyek egyedülálló összetételű bioaktív anyagok. Ezek közé tartozik a karvakrol, timol, cimol, linalool és borneol. A kakukkfű az olajokon kívül tanninokat, flavonoidokat, szaponinokat és triterpénsavakat is tartalmaz. Az illóolajban és a flavonoidokban található anyagok erős antioxidáns hatással rendelkeznek. A kakukkfűben található összetevők antiszeptikus, vírusellenes, antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. Kedvezően hatnak a felső légutak működésére, és támogatják a szervezet természetes védekezőképességét torokfájás, köhögés, rekedtség esetén. Ezen kívül pozitívan hatnak az emésztőrendszerre.
ÖSSZETÉTEL
Szárított kakukkfű 100%. Kiváló minőségű alapanyag.
Használata:
Kakukkfű tea:
Főzet
A szárított kakukkfűből aromás, melegítő is készíthető gyógynövény tea.
Csak fel kell önteni egy kevés forrásban lévő vízzel a szárított fűszernövényt, és néhány percre félretesszük.
Egyéb felhasználási módok:
A kakukkfű gazdag, melegítő és rendkívül kellemes. aroma. Ezt a gyógynövényt nagyon gyakran használják a főzéshez, különösen a Földközi-tengeren és a Közel-Keleten. A leveleket és gallyakat levesekhez, salátákhoz, szószokhoz, főtt zöldségekhez és mindenféle húshoz, halhoz és baromfihoz adják. Hozzáadhatjuk vajhoz, olívaolajhoz, majonézhez és mustárhoz is, valamint kenyérsütéshez is használható. Lencsés és babos ételekhez, sőt sima főtt burgonyához és rizzhez is illik. Tökéletesen passzol bazsalikommal és más fűszernövényekkel, fokhagymával és citrommal.
A kakukkfüvet szorosan lezárt edényekben, fénytől és nedvességtől védve kell tárolni. Megfelelő tárolás mellett akár 2 évig is megőrzi ízét, ezért nyugodtan megvásárolható nagyobb kiszerelésben is.
NÖVÉNY JELLEMZŐI
A kakukkfű gyógynövény a Lamiaceae családból. 20-30 cm magasságot ér el. Ez egy cserje merev függőleges szárral és kicsi, keskeny szürkés-zöld levelekkel. A tetején májustól szeptemberig kis rózsaszínes-fehér virágok nőnek.
A kakukkfüvet a világ számos régiójában termesztik. A Földközi-tengerből származik, és ma vadon termő Európában, Nyugat-Ázsia és Észak-Afrika melegebb országaiban.