AR77039
Hozzávalók: Lenmag - Lini mag - összesen 1 kg
Osztályozás: Gyógynövények
Raktáron
Figyelmeztetés: Utolsó darabok az áruházban!
Elérhetőség dátuma:
Hozzávalók: Lenmag - Sperma Lini - összesen 1 kg
Osztályozás: Gyógynövények
A lenmagok apró, lapos, könny alakú szemek és 2-3 mm átmérőjűek méret . Általában barnák, de aranyszínűek is. Jellemző tulajdonságuk, hogy áztatás után megduzzadnak. Az emésztőrendszer működésének javítására szolgálnak. A lenmag számos bioaktív anyagot tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak szervezetünkre, ezért szuperélelmiszernek nevezik.
Egészséges tulajdonságok
A lenben található illóolajok védő hatásúak. hatással van az emésztőrendszer belső falaira, valamint sok vizet szív fel és serkenti az emésztett táplálék áthaladását a belekben. Emiatt, és a magas rosttartalom miatt is a lenmag kiváló segítőtárs a bélmozgás szabályozásában.
A lenmag gazdag forrása az n-3 családba tartozó esszenciális telítetlen zsírsavaknak, köztük az alfa-linolénsavnak, melynek rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegségek és a keringési rendszer kockázatát, valamint pozitívan befolyásolja a vér koleszterin- és trigliceridszintjét.
A len a leggazdagabb ismert természetes lignánforrás. A tudományos közösség nagyon magasra értékelte egészségvédő értéküket. A lignánok fitoösztrogének, azaz. J. Növényi hormonok, amelyek az ösztrogénekhez hasonlóan viselkednek az emberi szervezetben. Képesek szabályozni a hormonháztartást, emellett erős antioxidáns és rákellenes hatásuk is van.
ALKALMAZÁSI ALKALMAZÁSOK
A lenmag fogyasztása székrekedéstől, puffadástól, valamint hasmenéstől szenvedőknek ajánlott. Enyhülést hozhatnak irritáció vagy gyomor-bélhurut esetén. A rák, az érelmeszesedés, a hiperkoleszterinémia és a szívbetegségek megelőzése érdekében érdemes ezeket beiktatni étrendjébe. Cukorbetegség esetén is ajánlottak a magas rosttartalom miatt, ami pozitívan hat a glükóz anyagcserére.
ÖSSZETÉTEL: Lenmag 100%. A legjobb minőségű alapanyag.
Energiaértéke 534 kcal / 100 g (% ajánlott napi bevitel)
42,2g zsír
szénhidrát 28,9g
fehérje 18,3g
rost 27,3g
cukrok 1,55g
Kalcium 255 mg (32%)
5,73 mg (41%) vas
392 mg magnézium (105%)
813 mg kálium (41%)
4,34 mg cink (43%)
B1-vitamin 1,64 mg (149%)
B6-vitamin 0,47 mg (34%)
K-vitamin 4,3 µg ( 86%)
HASZNÁLATI UTASÍTÁS
Főzet
A lenmagot egészben vagy őrölve forró vízzel is felönthetjük, várjunk 20 percet, és igyunk meg a folyadékot a tartalommal együtt.
Egyéb felhasználások:
A lenmag ajánlott napi bevitele egyéni kérdés.
Megelőző célokra napi 1 teáskanál, székrekedés esetén napi 2-3 evőkanál fogyasztása szükséges.
Hasmenés, gyomor- és belek, fekélyek, gyomorégés és emésztési zavarok esetén Javasoljuk, hogy 3 evőkanál magot igyunk meg egy pohár meleg vízzel, hagyjuk állni 30 percig vagy tovább, amíg zselé nem képződik, és igya meg magok nélkül. Ezt naponta háromszor kell megismételni, vagy a probléma megszűnéséig.
A lenmag egészben vagy őrölt formában is fogyasztható. Egész magvakat adhatunk reggeli zabkásához, zabkásához vagy rizshez. Kb. 15-20 percig érdemes főzni őket, hogy megduzzadjanak és váladékot képezzenek. Akkor jobban felszívódnak és értékesebbek. Az őrölt magvak azonban nyers formában hozzáadhatók szendvicsekhez, salátákhoz, tejes gabonafélékhez, joghurthoz, koktélokhoz, levesekhez és különféle ételekhez. Vízhez, tejhez, joghurthoz vagy leveshez adva néhány perc múlva megduzzadnak és besűrűsödnek. A hő hatására gyorsabban megtörténik a lenmag helyettesítheti a vegán tojást. Egy tojás helyettesítéséhez egyszerűen keverjen össze 1 evőkanál őrölt magot 2 evőkanál meleg vízzel. Ezek a folyamatok azonban néhány értékes vegyület elvesztéséhez vezethetnek.
A lenmagot közvetlenül fogyasztás előtt kell megőrölni. A finoman eloszlatott formában történő tárolás számos értékes anyag és a bennük lévő emésztési zsírok elvesztésével járhat. Ezért nem érdemes lenmagot vásárolni.
Ellenjavallatok
A gyulladásos vagy autoimmun bélbetegségben szenvedőknek orvoshoz vagy dietetikushoz kell fordulniuk a lenmag fogyasztásával kapcsolatban.
A lenmag kis mennyiségű cianogént tartalmaz. glikozidok, amelyek az anyagcsere eredményeként hidrogén-cianidot termelnek. Ez a mennyiség olyan kicsi, hogy az emberre ártalmatlan, de egyesek szerint a várandós és szoptató nők mértékkel kell használniuk a lenmagot.
NÖVÉNYI JELLEMZŐK
A len (Linum) az egyik első növény amelynek története 7000 évre nyúlik vissza. A lenfélék családjába tartozik, mintegy 180 fajt hoz létre. Mérsékelt és szubtrópusi országokban fordul elő, fajainak legnagyobb változatossága a Földközi-tengerben található. A közönséges len egynyári vagy kétéves növény, amelynek átlagos magassága 0,6 m, maximum 1,2 m. A növény egy egyenes megemelkedett szárból áll, amely benőtt kis lándzsás levelekkel. A lenvirágok kékek, rózsaszínűek, fehérek vagy sárgák, és tölcsér alakúak. Júniusban és augusztusban díszítik a növény hajtásainak tetejét. A lenmag a beporzás és virágzás után a virágok helyén megjelenő hüvelyekben található.