AR86470
Hozzávalók: Kurkuma rizóma - Curcuma longa - 100 g őrölt
Osztályozás: Gyógynövények
Raktáron
Figyelmeztetés: Utolsó darabok az áruházban!
Elérhetőség dátuma:
Hozzávalók: Kurkuma rizóma - Curcuma longa - 100 g őrölt
Osztályozás: Gyógynövények
A kurkuma (Curcuma longa) más néven kurkuma, Zohara kurkuma vagy indiai sáfrány. Ez egy intenzív, keserű ízű sárga paprika, amelyet Délkelet-Ázsiában ősidők óta ismernek. Még mindig gyakran használják a konyhában, a hagyományos és a modern gyógyászatban, valamint természetes festékként, amelyet az E100 szimbólummal látnak el.
A kurkuma számos tudományos tanulmány tárgya. Régóta megfigyelték, hogy az indiaiak, akik rendszeresen fogyasztják, ritkán kapnak rákot, és náluk a legalacsonyabb az Alzheimer-kór aránya a világon.
Egészséges tulajdonságok
A kurkuma kurkuminoidokban gazdag - erős bioaktív anyagok, amelyekről kimutatták, hogy számos értékes tulajdonsággal rendelkeznek. Közülük a legfontosabb a kurkumin, amely a kurkuma sárga színéért felelős.
A kurkuma rendszeres fogyasztása:
tökéletes kiegészítője a védő étrendnek. mutációkat, és rákkeltő anyagoknak kitéve javítja az emésztőrendszer működését az epe és az emésztőnedvek elválasztásának serkentésével, segít fenntartani a vér normál koleszterin- és trigliceridszintjét, ezáltal csökkenti a szívbetegségek kockázatát, védő hatású az idegrendszert, és megakadályozhatja a neurodegeneratív betegségek kialakulását. Az emésztési problémákkal és gyomor-bélrendszeri betegségekben szenvedők, mint például dyspepsia, irritábilis bél szindróma, fekélyes vastagbélgyulladás és Crohn-betegség, megtapasztalhatják a kurkuma előnyeit. Érdemes megfontolni a kurkuma beiktatását az idősek, az Alzheimer-kór, valamint a depresszióra és a szellemi munkára hajlamos emberek étrendjébe is. A kóros koleszterinszinttel és szívbetegségben szenvedőknek kurkumát kell fogyasztaniuk.
ÖSSZETÉTEL
100% szárított rizóma. A legjobb minőségű alapanyag.
HASZNÁLATI UTASÍTÁS
A kurkuma nagyon gyakori ételadagolás a Távol- és Közel-Keleten. A curry fűszerkeverék része, és curry ételekhez használják. Sikeresen használható szlovák és európai ételekhez is.
A kurkuma alkalmas levesekhez, szószokhoz és mindenféle húshoz. Tökéletesen passzol a halakhoz, és eltünteti jellegzetes illatát. Kényelmes kurkumát hozzáadni rizs, zabkása, zöldségek, lencse és egyéb hüvelyesek főzéséhez. Zabpehelyhez, palacsintához és egyéb édes ételekhez is illik. A kurkuma minden ételnek gyönyörű, meleg, sárgás színt ad, amely felhasználható kenyerek, sütemények és péksütemények sütéséhez, valamint töltelékekhez, például orosz galuskához. Hozzáadhatjuk joghurthoz, majonézhez és mustárhoz is, de akár szendvicsekre is szórhatjuk a kurkumát olyan fűszerekkel, mint a gyömbér, a koriander, a kömény, a fahéj, a kardamom, a fokhagyma, a bors és a paprika.
Az egész rizóma megőrzi. a bors íze és illata hosszú ideig. Az edénybe egészben is beletehetjük, de a legjobb, ha közvetlenül felhasználás előtt őröljük. A kurkumát óvatosan kell használni a konyhában, mert feleslege keserű ízt kelthet az ételekben. Egy kis tálkához az optimális adag negyed teáskanál, nagyobbhoz pedig fél teáskanál.
A kurkuma az egészség megőrzésére használható napi táplálékkiegészítőként. Ebből a célból naponta fél-egy teáskanál kurkumát fogyasztunk. Egy csipetnyi borssal vagy édes vagy csípős paprikával és egy teáskanál olívaolajjal kell kombinálni.
SZINERGIA
A paprika és az olívaolaj akár 2000-szeresére növeli a kurkuma bioaktív összetevőinek felszívódását.
NÖVÉNYI JELLEMZŐK
A kurkumát a gyömbérfélék családjába tartozó ázsiai évelő Curcuma longa rizómáiból nyerik. Főleg szubtrópusi éghajlaton fordul elő, ezért a legtöbb növény Délkelet-Ázsiában, i.e. J. Indiában, Srí Lankán, Kínában, Jáván, Tajvanon, Indonéziában, Thaiföldön és a Fülöp-szigeteken. Peruban és Ausztráliában is megtalálható. A kurkuma rizómája 2,5-7 cm hosszú és 2,5 cm átmérőjű. Kisebb ágak nőnek ki belőle. A rizómát vastag, aranybarna héj veszi körül, belül intenzív narancssárga. A betakarítás után a rizómát megszárítják és egészben vagy őrölt formában értékesítik. A kurkuma akár 1 m hosszúra is megnő. Egyenes, el nem ágazó szára van, amelyen fehér-rózsaszín virágfejek nőnek. A szárat hosszú, félméteres levelek veszik körül.