AR111095
Hozzávalók: Európai olívalevél - Olea europea - 100 g apróra vágva
Osztályozás: Gyógynövények
Raktáron
Figyelmeztetés: Utolsó darabok az áruházban!
Elérhetőség dátuma:
Hozzávalók: Európai olajbogyólevél - Olea europea - 100g apróra vágva
Osztályozás: Gyógynövények
Szárított olajbogyólevél
Európai olajbogyólevél ( Olea europaea) jótékony hatással van a szívre és a vérkeringésre, emellett segít a vérnyomás szabályozásában és támogatja a szervezet természetes immunitását.
Az olajfát a világ számos országában termesztik olajbogyó-, ill. , mindenekelőtt a belőlük préselt értékes olajat. Az olívaolajban található biofenolok a mediterrán étrend egyik legfontosabb egészségre jótékony tényezői. Kiderült, hogy ezek a vegyületek az olajbogyó leveleiben is megtalálhatók, amelyeket a hagyományos gyógyászatban évek óta használnak. Aktív fenolos vegyületek tartalmának köszönhetően az olajbogyó levelei teljesen ellenállnak a baktériumok, vírusok és kártevők támadásának. Talán ezért is használták a múltban a mediterrán országokban a levélkivonatot lázra, influenzára és sok más fertőzésre.
Egészséges tulajdonságok:
Olívabogyó A falevelek, valamint termései és a belőlük kivont olaj bioaktív fenolvegyületek gazdag forrása, erős antioxidáns tulajdonságokkal. Nekik köszönhetően az olajbogyó levelei:
támogatják a szervezet természetes immunmechanizmusait a bakteriális és vírusos fertőzésekkel szemben,
segítenek fenntartani a normál vérnyomást,
javítják a vérkeringést a koszorúerekben,
támogatja a szív rendszeres munkáját,
megakadályozza a vérlemezkék aggregációját (összetapadását) és a vérrögképződést,
segít fenntartani a vér normális glükózszintjét,
gátolja a öregedési folyamat a test sejtjeiben.
ÖSSZETÉTEL
100% európai olajbogyólevél. A legjobb minőségű nyersanyag!
Az olajbogyó levelében található legfontosabb fenolos vegyületek az oleuropein, a verbaszkozid, az apigenin-7-glükozid és a luteolin-7-glükozid. Ezeken kívül találhatók még triterpének, szterolok, klorogén- és kávésavak, katechinek, rutin, luteolin, dioszmetin és mások.
ADAGOLÁS ÉS ALKALMAZÁS
Olívalevél – tea:
Tegyünk fel 1 evőkanál zúzott olajbogyólevelet egy pohár forrásban lévő vízzel. Lefedve pároljuk 10-15 percig. Napi 2-3 csészével vagy többet fogyasszon – az infúzió nagy mennyiségben is biztonságos.
A lehűtött infúziót külsőleg használhatjuk arc- és testbőr ápolására, foltok, sebek lemosására, irritációt és égési sérüléseket okoz, fertőtlenítő tulajdonságainak köszönhetően.
Por olajbogyó levelekből:
Töltsön fel fél teáskanál őrölt levelet forró vízzel, és lehűlés után igya meg az üledékkel együtt. Használja naponta 2 alkalommal. Készíthet infúziót is, és használhatja sebmosásra és bőrápolásra tonikként.
Tinktúra:
Méretarány 1:5. Alkohol 45-50%. Maceráljuk legalább 7 napig. Vegyünk 5 ml-t (1 teáskanál) naponta 2-3 alkalommal.
Egész levél:
Tegyünk néhány olajbogyólevelet egy csészébe forrásban lévő vízzel, fedjük le és hagyjuk állni 15 percig. Igyon meg naponta 2-3 csésze infúziót (vagy többet, ha szeretné). A lehűtött forrázat bőrápolásra alkalmas.
ELLÁTÁSOK
Terhesség, szoptatás, növény iránti túlérzékenység.
A NÖVÉNY JELLEMZŐI
Az európai olajfa (Olea europaea) az olajfafélék családjába tartozik. A Földközi-tengeren, a Közel-Keleten és a középső része kivételével egész Afrikában előfordul. Észak-Amerikában, Hawaii-on, Ausztráliában és Új-Zélandon is elterjedt, és Dél-Ázsiában, valamint Közép- és Dél-Amerikában is megtalálható. Tökéletesen alkalmazkodik a félszáraz éghajlathoz, és termékeny, köves talajokon is megterem. Ráadásul nagyon sokáig él – életkora meghaladhatja az 1000 évet is. Az európai olajfa alacsony, örökzöld fa és néha cserje. Körülbelül 12 m magasra nő meg. Törzse meglehetősen rövid.
A kor előrehaladtával sűrűvé, szabálytalanná válik, sok csomóval és dudorral borítja. Az olajbogyó levelei hosszúkás, ovális vagy hosszúkás alakúak. Felületük sötétzöld és fényes, alsó oldaluk ezüstös zöld és matt. Kemények, merevek és szőrszálak borítják. Az olajbogyó virágai nagyon kicsik és fehérek. Négy sziromból, két barna porzóból és egy bibéből állnak. Pánikszerű virágzatot képeznek. Csonthéjas gyümölcsökké fejlődnek, úgynevezett olajbogyókká, zöld vagy fekete színűek.