AR75820
Hozzávalók: Arkangyalgyökér - Angelica archangelica - 250g apróra vágva
Osztályozás: Gyógynövények
Raktáron
Figyelmeztetés: Utolsó darabok az áruházban!
Elérhetőség dátuma:
Hozzávalók: Archangelica gyökér - Angelica archangelica - 250g apróra vágva
Osztályozás: Gyógynövények
Arkangyalgyökér (Angelica archangelica, syn. Archangelica officinalis) ún. A gyógyangyalgyökér, angyalgyökér vagy egyszerűen angyalgyökér olyan növény, amelynek évszázadok óta egyedi tulajdonságokat tulajdonítottak.
Az angelica latin elnevezése az archangelos szóból származik, ami arkangyalt jelent. A legenda szerint Rafael arkangyal fedezte fel ennek a gyógynövénynek a kiváló tulajdonságait (bár a különböző források különböző elnevezéseket adnak).
Eredetileg az északi lakosság – például Lappföldön és Grönlandon – használta az angyalgyökeret, ahol szinte a csak helyi zöldség. Friss virágai az étrend fontos részét képezték – rénszarvastejben főzték, amíg el nem érték a sajt állagát. Érdekesség, hogy őseink is használták az angyalkát, erre utalnak a Biskupin településen végzett ásatások.
A reneszánsz idején az angyalka nagy elismerésnek örvendett. Fontosságának hangsúlyozására a Szentlélek gyógynövényének nevezték. Paracelsus a 16. században Milánóba visszatérő pestisjárvány idején hívta fel a figyelmet tulajdonságaira. Később elterjedt az a vélemény, hogy az angyalgyökérből olyan értékes az angyalgyökér, mint a ginzeng a kínaiaknak.
Angyalgyökérből főzetet, főzetet, alkoholos vagy olajos kivonatot készíthet. Ezek a készítmények belsőleg vagy külsőleg használhatók – öblítésre, borogatásokra és beöntésekre.
ALKALMAZÁSOK
Angyalgyökér:
Támogatja az emésztést és serkenti étvágyat.
Nyugtatja az idegeket.
Diasztolés hatást fejt ki.
A szárított angyalgyökér értékes fűszer - desszerteknek, süteményeknek, mézeskalácsoknak, palacsintának jellegzetes édes-pikáns ízt ad. Az angyalgyökereket általában tinktúrák és likőrök ízesítésére használják, mint például az angyalgyökér, a bencés vagy a francia Chartreuse vagy a vermut.
Az angyalgyökér hatékonyan javítja az emésztést, serkenti az emésztést, megelőzi a székrekedést és melegítő hatása van. Hasznos lehet emésztési zavarok és puffadás esetén. Csillapítja a gyomorfájást és a gyomorégést. Nyugtató és nyugtató tulajdonságairól is ismert.
ÖSSZETÉTEL
Angyalgyökér – 100%-os gyökér. A legjobb minőség!
ADAGOLÁS ÉS HASZNÁLATI UTASÍTÁS
Angelica - tea (vágott gyökér)
infúzió:
5 g zúzott gyökér önt 200 ml forrásban lévő vízben (vagy tejben mézzel), lefedve állni hagyjuk 10 percig. Fogyasszunk kis adagokban, naponta 3-4 alkalommal 100 ml-re.
főzet:
1-2 evőkanál gyökeret öntsünk fel 2 csésze vízzel vagy tejjel, forraljuk fel és forraljuk 5 percig. percig alacsony lángon. Hozzáadhat egy kis mézet. Naponta 4-szer igyunk fél pohárral.
Angyalgyökér őrölt
forrázata:
1 - 2 teáskanál őrölt nyersanyagot öntsünk fel egy pohár forrásban lévő vízzel vagy tejjel, majd főzzük le. fedje le 15-20 percig. Mézzel édesítheted. Naponta négyszer vegyen be fél csésze infúziót.
Az őrölt angyalgyökér fűszerként használható mézeskalácsokhoz, süteményekhez, édes likőrökhöz és tinktúrákhoz.
KÖLCSÖNZÉS ÉS MELLÉKHATÁSOK
Az angyalgyökér növeli a napfényérzékenységet. A napsütésre túlérzékeny és angyalgyökeret szedő emberek kerüljék a napfényt. Vemhesség alatt ne használja.
NÖVÉNY JELLEMZŐI
Angyalgyökér - gyönyörű, 1,5 m magasra megnövő növény, nedves helyeket vagy vizes élőhelyeket kedvel. Megtalálható a patakok közelében, különösen a hegyek lábánál. Az Angelica virágait nagy, fehér-zöld vagy sárga-zöld színű esernyőkben gyűjtik. Júniustól augusztusig virágoznak. A szár meglehetősen erős, és az alsó levelek nagyon nagyok. A növényi nyersanyagok a gyökerek (Radix Angelicae), a gyümölcsök (Fructus Angelicae) és esetenként a levelek (Folium Angelicae).