AR81657
Hozzávalók: Annatto mag - Arnotta, achiote - 25 g őrölt
Osztályozás: Gyógynövények
Raktáron
Figyelmeztetés: Utolsó darabok az áruházban!
Elérhetőség dátuma:
Hozzávalók: Annatto mag - Arnotta, achiote - 25 g őrölt
Osztályozás: Gyógynövények
Annatto - festék és fűszer
Az Annatto intenzív az arnota vagy achiote (Bixa orellana) néven ismert fáról származó vörös mag, amely Latin-Amerikában növekszik. Ma elsősorban E160b jelzéssel ellátott festékanyagként használják, amely az élelmiszereknek, kozmetikumoknak és gyógyszereknek sárga vagy narancssárga színt ad. Természetes eredetének köszönhetően ez a festék biztonságos az egészségre, és nem kell aggódni miatta. Csak allergiát okozhat, de nagyon ritka. A héjukban található karotinoidok - bixin és norbixin - felelősek az annatta magvak színező tulajdonságaiért. Az első narancssárga, a második sárga.
Az Annato leggyakrabban sajtokban található, különösen a brit sajtokban. A gloucesteri sajtot először a 16. században színezték vele, mivel a sajt akkori intenzív sárga színe a legjobb minőséget jelezte. Aztán a gyakorlat elterjedt Nagy-Britanniában, és az annatto megjelent a Cheshire, Red Leicester és Cheddar sajtokban. Ezt az ötletet aztán Franciaország (Mimolette és Livarot sajt), Hollandia (Leyden) és az USA (Colby és Muenster) ihlette. Az annatta magokat a sajtokon kívül vaj, margarin, olajok, fagylalt, joghurt, desszertek, italok, sütemények és egyéb pékáruk, sós rágcsálnivalók, reggeli gabonapelyhek, füstölt halak, pácolt húsok és még sok más színezésére használják. Szövetek és festékek festésében is jól használhatók.
Az annatto magokat fűszerként is használják, különösen származási országaikban, valamint Jamaicán, a Fülöp-szigeteken és Vietnamban. Édes-diós-borsos íze és aromája miatt értékelik, melyben a fekete bors és a szerecsendió illata ötvöződik. Használat előtt általában ledarálják vagy pépesítik más fűszerek és gyógynövények hozzáadásával, mint például a recado rojo, amely annattoból, oregánóból, köményből, szegfűszegből, fahéjból, fekete borsból, babérlevélből, fokhagymából és sóból áll. A mexikói és belizei konyhára jellemző. A múltban, mielőtt az annatto magvak fűszer- és színezőanyaggá váltak, sokféle célt szolgáltak. A dél-amerikai őslakosok vörös linimentet készítettek belőlük, amely elűzi a szúnyogokat, és festékként is szolgál rituális vagy háborús testfestéshez. Ők járultak hozzá ahhoz, hogy az indiánokat „vörösnek” nevezzék az első fehérek, akik meghódították Dél-Amerikát.
HASZNÁLATI HOGYAN:
Annatto olaj (egész magvak):
Egy kis serpenyőben keverj össze fél csésze növényi olajat és egy teáskanál annatta magot. Mindent addig melegítünk, amíg az olaj enyhén forrni nem kezd. Azonnal vegyük le az edényt a tűzről, fedjük le és hagyjuk kihűlni. Szűrjük át az olajat egy szitán, és tegyük hűtőszekrénybe egy jól záródó edényben. Használjon bármit, amivel érdekes színt ad a rántottnak.
Annato – őrölt magvak:
Az őrölt annatto magvak számos étel ízesítésére alkalmasak, sós és édes egyaránt. . Adjon hozzá egy csipet annattot levesekhez, rizshez, palacsintához, omletthez és minden olyan ételhez, amelyet narancssárga árnyalattal szeretne feldobni. Győződjön meg róla, hogy a fűszerek egyenletesen oszlanak el.
ÖSSZETEVŐK
Annato – 100%-ban őrölt vagy egész magvak. A legmagasabb minőség!
A NÖVÉNY JELLEMZŐI
Az Arnotidae (Bixa orellana) az Arnotaceae - Bixaceae családba tartozik. Más nevek achiote, urucum, colorau vagy rúzs növény. Mexikó, valamint Közép- és Dél-Amerika trópusi erdőiben nő. 4-10 m magasságot ér el. Nagy tojás alakú levelekkel borítják. Gyönyörű, világos rózsaszínű, 5-szörös virágokat hoz, sűrű sötétrózsaszín porzófürttel és több sárga bibével díszítve. Gyümölcsei is vonzóak - kúpos tojás alakú kerek zacskók, vörös szőrökkel borítva, sörtékkel. Belül szorosan összecsomagolt, vérvörös annatta magvak találhatók.
ELLÁTÁSOK
Terhesség és szoptatás alatt ne használja.
Mellékhatások:
Allergiás reakciók léphetnek fel. Ebben az esetben a fűszerezést abba kell hagyni.