AR76186
Hozzávalók: gyömbér gyökér - Zingiber officinale - összesen 50 g
Osztályozás: Gyógynövények
Raktáron
Figyelmeztetés: Utolsó darabok az áruházban!
Elérhetőség dátuma:
Összetevők: Gyömbér gyökér - Zingiber officinale - összesen 50 g
Osztályozás: Gyógynövények
A gyömbér a világ egyik legrégebbi termesztett növénye. Valószínűleg Délkelet-Ázsia szigeteiről származik, azaz Indonéziából, Malajziából, a Fülöp-szigetekről, Bruneiből és Kelet-Timorból. Ott több mint 5000 évvel ezelőtt kezdték el termeszteni. Délkelet-Ázsiából a gyömbér mélyebbre utazott az ázsiai kontinensbe, és eljutott a csendes-óceáni szigetekre egészen Hawaiiig. Európába a föníciaiak hozták be, a 15. században pedig az araboknak köszönhetően került Afrikába. A gyömbér egészségügyi tulajdonságait először a kínaiak írták le a Shennong Bencao Jing című művében, ie 2700-ból. Ők már tudták, hogy a gyömbérnek melegítő, fertőtlenítő és fájdalomcsillapító hatása van, és serkenti az emésztést is. Ezért nem csak fűszerként, hanem infúziók vagy gyógynövénykeverékek alapanyagaként is használták. Testre gyakorolt pozitív hatásait a japánok, az indiaiak és a rómaiak is nagyra értékelték.
A gyömbér még mindig számos ázsiai ország hagyományos konyhájának kulcsfontosságú fűszere. Az indiaiak curry-khez, erős szószokhoz adják, lencsékbe és aromás tejes teába – masala chai – teszik. A japánok és a koreaiak főként friss, kandírozott vagy pácolt formában használják a gyömbért. Használják tofu- és tésztaételekhez, valamint kimchihez és desszertekhez is adják. Burmában friss gyömbérből készült salátát ehetünk olajban, magvak és diófélék hozzáadásával. Thaiföldön a gyömbérből és a fokhagymából olyan pasztát készítenek, amely a legtöbb otthoni főzés alapját képezi. Az indonézek gyömbérléből és pálmacukorból készítenek helyi italt, míg a malajziaiak gyömbért szoktak hozzáadni a levesekhez. A Fülöp-szigeteken gyömbérből készítik a salabat nevű hagyományos gyömbért teát. A kínaiak gyömbérteát is isznak, és a legtöbb hús- és halételhez is adnak gyömbért. Gyömbérestejet is készítenek, amely tej, cukor és friss gyömbérlé alapú desszert, amely elválasztja a tejet, így a desszert egy kanállal fogyasztható.
A gyömbér a karibi és jamaicai konyha hagyományos fűszere is. . A Karib-térségben népszerű a lédús ital – vagyis a hibiszkuszvirágból, cukorból, frissen reszelt gyömbérből, szegfűszegből, fahéjból és néha rumból készült tea. A gyömbér hozzáadásával készült italokat Jamaicán is széles körben fogyasztják, és hozzáadják a helyi specialitásnak számító jamaicai gyömbért is.
A gyömbér sok évszázaddal ezelőtt érkezett Európába, itt is találkozhatunk ételekkel és regionális termékekkel , melynek összetétele gyömbérgyökeret tartalmaz. Az egyik leghíresebb a mézeskalács, amelyet először a franciák tanultak meg sütni, majd ezt követték Németország, Lengyelország és Svédország lakói. Nagy-Britannia viszont híres a gyömbérborról és a sörről, valamint a parkin nevű süteményekről, amelyek sűrű és nedves állagukban különböznek a mézeskalácstól. Franciaországban találkozhatunk kantoni gyömbérlikőrrel. Számos európai országban gyártanak mézeskalácsot és mézeskalácsot is. Népszerűek Lengyelország, Németország, Ausztria, Nagy-Britannia, Hollandia, Belgium, Dánia és a skandináv országok lakosai körében.
Egészséges tulajdonságok:
A gyömbér tulajdonságait már régóta nagyra értékelik. . A szárított gyömbér nem működik olyan jól, mint frissen, de diasztolés, antibakteriális és melegítő szerként továbbra is használható, lehetőleg forró főzet formájában.
Ayurvédikus megközelítés:
segít eltávolítani. a felesleges vata
csökkenti a kaphát és növeli a pittát
ALKALMAZÁSI ALKALMAZÁSOK
A szárított gyömbér illata és íze kissé más, és kissé enyhébb, mint a friss. Jellegzetes ízt és élességet ad az ételeknek. Ideális chilivel, fokhagymával, kókusszal, citromfűvel, citrommal, naranccsal, szegfűszeggel, kardamommal és fahéjjal. Az ázsiai, arab, karibi és grúz konyha szerves része. Tökéletes desszertekhez, különösen süteményekhez és tortákhoz. Jó íze és melegítő tulajdonságai javítása érdekében forró zabkása, kávé és tea hozzáadásával.
ÖSSZETÉTEL
100% szárított gyömbér - egész vagy őrölt gyökér (Zingiber officinale). A legmagasabb minőség!
Ellenjavallatok
Gyomor- és nyombélfekélyben szenvedőknek nagy mennyiségben nem ajánlott.
A NÖVÉNY JELLEMZŐI
A gyömbér nemzetség több mint 140 faj és a Zingiberaceae családhoz tartozik - gyömbér. Fő képviselője a gyömbér, amely vastag, robusztus gyökeret alkot, vékony, világosbarna héjjal és világossárga, rostos belsővel. A talaj felett 1 m magasra növő levelekkel, valamivel rövidebb virágokkal hajtásokat alkot. A levelek hosszúak, hosszúkásak és feszesek. A gyömbér virágait a háti virágok közé sorolják, és csak egy szimmetriatengelyük van. A virágzás előtt kúpra emlékeztető tüskékben gyűjtik össze őket.