AR85304
Hozzávalók: Izsóp - Hysoppus officinalis - 100 g apróra vágva
Osztályozás: Gyógynövények
Raktáron
Figyelmeztetés: Utolsó darabok az áruházban!
Elérhetőség dátuma:
Hozzávalók: Izsóp - Hyssoppus officinalis - 100 g apróra vágva
Osztályozás: Gyógynövények
Hyssopus (Hyssopus officinalis) egy aromás gyógynövény, amely már az ókorban is ismerték – Hippokratész a gyógyhatású köptetőnövények közé sorolta. Az izsópot hagyományosan tüdőbetegségek kezelésére használják. Az emésztőrendszerre gyakorolt pozitív hatása, antibakteriális tulajdonságai és kellemes illata miatt is értékelték.
Érdekes, hogy a friss izsóplevelek és vízzel megnedvesített virágok borogatásra használhatók sebek, zúzódások, horzsolások csillapítására. és égések. A tiszta gyógynövény közvetlenül a bőrre vagy gézrétegek közé kenhető.
Egészségfejlesztő tulajdonságok:
Az izsóp támogatja a szervezet immunrendszerét és segít a harcban. fertőzések és fertőzések .
Pozitív hatással van az emésztőrendszerre, segít enyhíteni az emésztési problémákat, például a gyomorégést és a puffadást.
Hozzájárul a megfelelő és rendszeres menstruációs ciklus fenntartásához, valamint csillapítja a menstruációs fájdalmakat.
ALKALMAZÁS
Az izsópot, mint fűszert
Az izsópot nemcsak a természetgyógyászatban használják, hanem kulináris célokra és az illatszeriparban is. Díszítési célra is termesztik. Az izsóp levelei mentás illatúak és csípős keserű ízűek, virágai ízben és illatában ánizsra emlékeztetnek, így frissen és szárítva is helyettesíthetők a receptekben. A fehér virágok a legfinomabb ízűek. Az izsópot óvatosan kell fűszerezni, mivel nagyon intenzív, és dominálhat egy étkezésen. Elég 2-3 levelet vagy virágot használni. Az izsóp salátákhoz, hüvelyes alapú levesekhez és gombás ételekhez alkalmas. Erős ízt ad a házi pörkölteknek, pástétomoknak és kolbászoknak, valamint a fűszeres szószoknak. Baromfihúshoz is illik. A gyümölcsbefőttekhez érdemes egy kis izsópot tenni. Az izsóp is remek kiegészítője az alkoholnak. Keserű Chartreuse likőrök, tinktúrák, gyógynövényes vodkák és vermutborok készítéséhez használják. Próbáljon izsópot hozzáadni az italokhoz és házi szeszes italokhoz.
ADAGOLÁS ÉS ALKALMAZÁS
Izsóp - tea (vágott gyógynövény):
1-2 teáskanál izsóp öntsön forrásban lévő vizet a gyógynövényekre, és 10 percig félretesszük. Kicsit édesítheted. Naponta 2-3 alkalommal igyunk meg egy pohárral.
A szárított gyógynövény 20 percig forralt lehűtött főzete használható a sebek mosására.
por:
Tegyünk fel fél teáskanálnyi a port forró vízzel, majd lehűlés után igya fel üledékkel.
Gasztronómiai:
Adjon hozzá egy kis mennyiséget ételhez vagy alkoholhoz.
ELLÁTÁSI JAVASLATOK >
Az izsópot terhesség és szoptatás ideje alatt nem szabad használni!
A NÖVÉNY JELLEMZŐI
Az izsóp a Lamiaceae családból származó kis félcserje, általában kb 20-30 cm magas, de vannak ennél jóval magasabb példányok is. Keskeny lándzsa alakú levelekkel nő, és kis fehér, kék, rózsaszín vagy lila virágokat hoz a szárak tetején. A gyógynövényészetben és a konyhában használt alapanyag a levelei és virágai. Az izsóp Dél- és Közép-Európa, Észak-Afrika, Nyugat-Ázsia és a Kaukázus régióiból származik. Ezeken a területeken túlra terjedt, és mára Észak-Amerikában is megtalálható.