AR76665
Hozzávalók: Fekete bors - Fructus Piperis nigri - összesen 100 g
Osztályozás: Fűszerek
Raktáron
Figyelmeztetés: Utolsó darabok az áruházban!
Elérhetőség dátuma:
Hozzávalók: Fekete bors - Fructus Piperis nigri - összesen 100 g
Osztályozás: Fűszerek
A fekete borsot (Piper nigrum) a fűszerek királyának nevezik. Az első feljegyzések Indiából származnak, és 4000 évesek. Európában a paprika volt a középkori fűszerkereskedelem legfontosabb árucikkje. Valutaként – pénzként – használták, és ugyanolyan értékesnek számított, mint az arany, így sokáig csak az uralkodók és a gazdag nemesség engedhették meg maguknak. Csak azután vált népszerűbbé, hogy felfedezték az Indiába vezető tengeri utat. Érdekes módon a paprika fogyasztása betiltották a kolostorokban, mert afrodiziákumnak tartották.
A fekete borsot a Piper nigrum növény zöld, éretlen terméséből készítik, amelyek enyhén pirosodni kezdenek (érettek). piros). A leszüretelt gyümölcsöt a napon szárítják, amíg a felülete elsötétül.
Egészségügyi tulajdonságok:
A fekete bors pozitívan befolyásolja az emésztőrendszer működését, serkenti a bélperisztaltikát, az emésztőnedvek elválasztása. Támogatja az immunrendszert, segít elpusztítani a káros baktériumokat és gombákat. Javítja a vérkeringést és erős antioxidáns hatással bír.
ÖSSZETÉTEL
Szárított fekete bors - szemes vagy 100%-ban őrölt. A legjobb minőségű alapanyag!
A fekete borsban található bioaktív anyagok az illóolajok, alkaloidok, melyek közül a legfontosabb a piperin, valamint a flavonoidok, köztük a kempferol és a kvercetin.
HASZNÁLATI HOGYAN ?
A paprika nagyon gazdag illatú és éles ízű. Annyira sokoldalú fűszer, hogy szinte bármilyen ételhez illik. Néha már csokoládéhoz és desszertekhez is csokoládéhoz, desszertekhez adják kis mennyiségben.
A legjobb, ha az ételt a főzés végén őrölt borssal ízesítjük, hogy ne veszítse el az ízét, míg az elején egész golyókat érdemes beletenni. .
A fekete bors kötelező hozzávaló leves. Az őrölt fekete bors jól illik bármilyen húshoz, halhoz és baromfihúshoz. Érdemes tojást, salátát, friss zöldségeket ízesíteni. Hozzáadható zöldségek, rizs, dara és hüvelyesek főzéséhez.
Az egész fűszer legtovább őrzi meg teljes ízét és aromáját, ezért célszerű közvetlenül felhasználás előtt ledarálni. Mind az egész, mind az őrölt fekete borsot szorosan lezárt edényben, fénytől és nedvességtől védve kell tárolni.
A NÖVÉNY JELLEMZŐI
A paprika évelő kúszónövény paprika család. Indiából származik, és trópusi éghajlatú ültetvényeken termesztik. Magassága eléri a 15 m-t. A levelek sötétzöldek és lándzsa vagy szív alakúak. A virágok fehérek és kicsik, hosszú függő virágzatokban gyűltek össze. A paprika termése apró, kerek, néhány milliméteres bogyók, amelyek csomós magfejeket alkotnak. Ugyanez a növény fekete, piros, fehér és zöld borsot termel. Az érettség különböző szakaszaiban betakarítják őket, és különböző feldolgozási módszereken mennek keresztül.