AR120513
Hozzávalók: Kava Kava - Bódító bors - 100g Palarasul - Piper methysticum
Osztályozás: Fűszerek
Raktáron
Figyelmeztetés: Utolsó darabok az áruházban!
Elérhetőség dátuma:
Hozzávalók: Kava Kava – Bódító bors – 100g Palarasul – Piper methysticum
Osztályozás: Fűszerek
Kava kava Palarasul Vanuatuból
p>erős>
Ez az egyik a három új kávénk közül, amelyre érdemes külön figyelmet fordítani. A Palarasul egy nagyon népszerű fajta a vanuatuiak körében, és kava bárokban vagy nakamalákban fogyasztják a Borogu és Melo Melo mellett. A Palarasul fajtát Európában sokkal nehezebb megvásárolni, mint a Borogu-t és a Melo Melót, mert csak egy szigeten termesztik - Espiritu Santo-n (a legnagyobb Vanuatu államhoz tartozó szigeten) és túlnyomó többségét helyben fogyasztják, és csak egy kis részét exportálják.
Emlékeztetőül szeretném hozzátenni, hogy a kava kava metisztin fűszerként is ismert – a csendes-óceáni szigeteken termesztett és fogyasztott növény. A kava kava fő gyártói Vanuatu, Tonga és Fidzsi-szigetek.
Az EU-ban a kava kava birtokolható és eladható, de élelmiszerként nincs bejegyezve. Ez azt jelenti, hogy nem tudunk tájékoztatást adni a fogyasztásról.
ÖSSZETÉTEL
Kava kava Palarasul 100%-ban Vanuatuból. A legjobb minőség!
Waka: 70%, Lavena: 30%.
Kava kava vagy Bódító fekete bors (Piper methysticum) p>
Kava kava vagy Piper methysticum. Semmi köze a kávéhoz, de rokon a paprika botanikai fűszercsaládjával. A csendes-óceáni szigeteken nő, különösen Mikronéziában, Fidzsi-szigeteken, Vanuatuban és Hawaii-on, ahol az egyik legfontosabb növény. Gyökéréből olyan italokat készítenek, amelyek időtlen idők óta szerves részét képezik a csendes-óceáni szigetek lakóinak kultúrájának. Ez az ital nekik olyan, mint a japánok tea. Minden nap fogyasztják otthonaikban és bárjaikban összejöveteleken (nakamalami néven ismert), és fontos szertartásokon szolgálják fel.
A Kava kava mindenben részt vesz. vallási, kulturális és politikai események, amelyek a Csendes-óceáni szigeteken zajlanak. Pihentető és enyhén eufórikus hatása miatt értékelik. Ezért nevezik a boldogság gyökerének. Az introvertáltak és az emberek, akik bizonytalannak érzik magukat a társasági életben, élvezik, mert a kava kava enyhíti a szorongást és megkönnyíti az emberekkel való érintkezést. És amikor a hatása alábbhagy, a mélyebb alvás gyorsabban jön. A Csendes-óceáni szigetek lakói nemcsak élvezetre, hanem gyógyászati célokra is használják a kavát. Számukra a káva egy hagyományos gyógyszer, amely megnyugtat, oldja a feszültséget, enyhíti az izom- és menstruációs fájdalmakat, elalvást, segít fertőzések, húgyúti és bőrbetegségek esetén.
Különféle szigeteken. , kicsit másképp készíti el az italt, erőssége, hatása pedig az elkészítési módtól függ. Vanuatu szigete nagyon erős és sűrű kávéjáról ismert, amelyet ennek a növénynek a friss gyökereiből készítenek, ezért itt főleg esténként fogyasztják ezt az italt. Ezzel szemben Fidzsi-szigeteken és Tonga szigetén a kava könnyed, gyengébb hatású, vizezett változatban népszerű, amit egész nap isznak.
A vanuatu szigetlakók a következőképpen készítik a kavát:
Tegyen 30-40 g őrölt kávét (kb. 3-4 evőkanál) egy textilzacskóba egy nagyobb edénybe. Öntsön meleg vizet (nem forrásban lévő és túl forró). Kézzel összenyomják a zacskót, hogy minél több hatóanyag kerüljön a vízbe – ez körülbelül 15 percet vesz igénybe. Ennyi idő után összenyomják a zacskót, és a kész italt egy edénybe, általában üreges kókuszdióhéjba öntik. Körülbelül 5-6 főre való.
A kávé erőssége és hatása a fajtájától is függ és sok van belőle, illetve a felhasznált növényi résztől. A Kava kava nemcsak a gyökereket, hanem a szár egy vastag töredékét is megkapja, amely közvetlenül a gyökér felett található. A gyökér neve "waka", a gyökér feletti rész pedig "lawena". A LAWENA-t a kavalaktonok alacsonyabb tartalma jellemzi – a kava tulajdonságaiért felelős hatóanyagok. Ennek köszönhetően működése gyengédebb. Enyhébb íze is van. A csendes-óceáni szigetek lakói szeretnek LAWENA-t inni napközben, hogy egy kicsit kipihentnek és jó hangulatban érezzék magukat a napi munkájuk során. A WAKA ezzel szemben egy erős, megbízhatóan felszabaduló, intenzív ízű és magas kavalaktontartalmú káva, amelyet általában este vagy éjszaka fogyasztanak.
Minden kava. Az üzletünkben található fajták neves beszállítóktól származó nemes káva, rendszeresen laboratóriumban tesztelve.