Kömény gyümölcs - Carum carvi - 100g összesen

AR76231

Hozzávalók: Kömény gyümölcs - Carum carvi - összesen 100 g
Osztályozás: Fűszerek

Raktáron

2 024 Ft‎

Egyéb infó

Hozzávalók: Kömény gyümölcs - Carum carvi - összesen 100 g
Osztályozás: Fűszerek

A kömény (Carum carvi) egy fűszer jellegzetes aromával, amit nem lehet „elnézni”. Vannak, akik szeretik, mások utálják. A kömény az egyik legrégebben termesztett fűszer. Egyes országokban leveleit frissen vagy szárítva is használják gyógy- és fűszernövényként, a gyökereket pedig úgy készítik el és fogyasztják, mint a petrezselyem- vagy sárgarépa fűszerezést. A kömény megtalálható a hagyományos izlandi, skandináv és német konyhában, valamint a balkáni és közel-keleti konyhában.

Egészségügyi tulajdonságok:
A kömény pozitív hatással van a az emésztőrendszer. Élelmiszerhez adva könnyebben emészthetőek, rágva vagy tea formájában pedig fokozza az étvágyat, enyhíti a gázképződést, emésztési zavarokat és gyomorégést. Kisgyermekeknél kólikára, valamint fájdalmas menstruációra is használható.

ÖSSZETÉTEL
Kömény - 100% egész mag. A legjobb minőségű alapanyag!

ALKALMAZÁS
A kömény illata finom, kicsit édeskés, kicsit diós. Sajátos íze van. Frissen hagyja a szájat, ezért régebben rágták a lehelet felfrissítésére. A köménymagot a főzés végén érdemes az ételekhez adni, mert a hosszan tartó főzés keserű ízt szabadít fel.
A kömény jól illik a levesekhez, különösen a káposztaleveshez, a borsóleveshez, a burgonya- és gombaleveshez. Jól passzol a bab, lencse és burgonya alapú ételekhez. Kiváló kiegészítő kenyér, zsemle, pogácsák, kekszet és kekszet sütéséhez. Érdemes házi pástétomhoz, kolbászhoz tenni. Alkalmas sült húsokhoz és szárnyasokhoz is, különösen zsíros húsokhoz, azaz sertés-, liba- és kacsahúshoz.
A kömény sikeresen felhasználható zöldséges ételekhez, tésztákhoz, grízhez, rizshez és omletthez is adható. Vannak, akik sütik, sült alma ízesítésére használják.
Ritkábban a köményt a hagyományos sajtok mellett, párlatok ízesítésére használják.
Az emésztési zavarok enyhítése érdekében érdemes köményinfúziót készíteni. Ehhez törjünk össze vagy őröljünk meg 1 teáskanál magot, öntsünk fel forrásban lévő vizet, és főzzük 10-15 percig.

A NÖVÉNY JELLEMZŐI
A kömény a a zeller család, és Európa, Afrika és Ázsia számos országában elterjedt. Akár 1 m magasságot is elér. Apró fehér vagy rózsaszín virágokat hoz, amelyek az erősen elágazó szárak tetején ernyőkben gyűlnek össze. Levelei tollszerű alakúak. A termése két, 4-6 mm hosszú, magvakkal ellátott kaszaból álló rést hoz létre. Nyár végén gyűjtik.

Információk a gyógynövényekről

Ha többet szeretne megtudni a hagyományos természetgyógyászatban való felhasználásról, kérjük, forduljon a herbáriumba, vagy külső internetes vagy szakirodalmi forrásokhoz. Használat előtt konzultáljon egy gyógynövényes szakemberrel. Az Európai Bizottság jelenleg hatályos, 1924/2006 számú rendelete értelmében a termékekre nem lehet jogosulatlanul egészségre vagy tápanyag-összetételre vonatkozó állítást tenni, amelyeket az Európai Bizottság vagy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nem hagyott jóvá. Az egészségre vonatkozó állítás olyan állítást jelent, amely magában foglalja vagy azt a benyomást kelti, hogy ezek terápiás hatások az emberi szervezetre. Ezt a terméket Szlovákiában növényi kivonatként és alapanyagként forgalmazzák további feldolgozásra. Nincs jóváhagyott diagnosztikai vagy gyógyászati hatása, és nem gyógyszer. Gyermekek elől elzárva tárolandó. Tárolja hűvös, száraz és sötét helyen. A minimális eltarthatósági idő a csomagoláson van feltüntetve.

30 más termékek ugyanabban a kategóriában: