AR76231
Hozzávalók: Kömény gyümölcs - Carum carvi - összesen 100 g
Osztályozás: Fűszerek
Raktáron
Figyelmeztetés: Utolsó darabok az áruházban!
Elérhetőség dátuma:
Hozzávalók: Kömény gyümölcs - Carum carvi - összesen 100 g
Osztályozás: Fűszerek
A kömény (Carum carvi) egy fűszer jellegzetes aromával, amit nem lehet „elnézni”. Vannak, akik szeretik, mások utálják. A kömény az egyik legrégebben termesztett fűszer. Egyes országokban leveleit frissen vagy szárítva is használják gyógy- és fűszernövényként, a gyökereket pedig úgy készítik el és fogyasztják, mint a petrezselyem- vagy sárgarépa fűszerezést. A kömény megtalálható a hagyományos izlandi, skandináv és német konyhában, valamint a balkáni és közel-keleti konyhában.
Egészségügyi tulajdonságok:
A kömény pozitív hatással van a az emésztőrendszer. Élelmiszerhez adva könnyebben emészthetőek, rágva vagy tea formájában pedig fokozza az étvágyat, enyhíti a gázképződést, emésztési zavarokat és gyomorégést. Kisgyermekeknél kólikára, valamint fájdalmas menstruációra is használható.
ÖSSZETÉTEL
Kömény - 100% egész mag. A legjobb minőségű alapanyag!
ALKALMAZÁS
A kömény illata finom, kicsit édeskés, kicsit diós. Sajátos íze van. Frissen hagyja a szájat, ezért régebben rágták a lehelet felfrissítésére. A köménymagot a főzés végén érdemes az ételekhez adni, mert a hosszan tartó főzés keserű ízt szabadít fel.
A kömény jól illik a levesekhez, különösen a káposztaleveshez, a borsóleveshez, a burgonya- és gombaleveshez. Jól passzol a bab, lencse és burgonya alapú ételekhez. Kiváló kiegészítő kenyér, zsemle, pogácsák, kekszet és kekszet sütéséhez. Érdemes házi pástétomhoz, kolbászhoz tenni. Alkalmas sült húsokhoz és szárnyasokhoz is, különösen zsíros húsokhoz, azaz sertés-, liba- és kacsahúshoz.
A kömény sikeresen felhasználható zöldséges ételekhez, tésztákhoz, grízhez, rizshez és omletthez is adható. Vannak, akik sütik, sült alma ízesítésére használják.
Ritkábban a köményt a hagyományos sajtok mellett, párlatok ízesítésére használják.
Az emésztési zavarok enyhítése érdekében érdemes köményinfúziót készíteni. Ehhez törjünk össze vagy őröljünk meg 1 teáskanál magot, öntsünk fel forrásban lévő vizet, és főzzük 10-15 percig.
A NÖVÉNY JELLEMZŐI
A kömény a a zeller család, és Európa, Afrika és Ázsia számos országában elterjedt. Akár 1 m magasságot is elér. Apró fehér vagy rózsaszín virágokat hoz, amelyek az erősen elágazó szárak tetején ernyőkben gyűlnek össze. Levelei tollszerű alakúak. A termése két, 4-6 mm hosszú, magvakkal ellátott kaszaból álló rést hoz létre. Nyár végén gyűjtik.