AR76224
Hozzávalók: héjas kardamom gyümölcs - Elettaria cardamomum - összesen 50 g
Osztályozás: Fűszerek
Raktáron
Figyelmeztetés: Utolsó darabok az áruházban!
Elérhetőség dátuma:
Hozzávalók: Bőrös kardamom gyümölcs - Elettaria cardamomum - összesen 50 g
Osztályozás: Fűszerek
A kardamom a világ egyik legrégebbi fűszere. Konyhai használatának eredete 4000 évre nyúlik vissza. Dél-Indiából származik, ahol ma is széles körben termesztik, de legnagyobb ültetvényei Guatemalában találhatók. Egyedülálló aromája miatt értékelik, amely intenzív, tejes édességet enyhén fűszeres fűszerrel ötvözi.
Érdemes megjegyezni, hogy kínálatunkban kétféle őrölt kardamom található: őrölt egész gyümölcs, azaz zöld héjú magvak. és csak őrölt magvak. Mindkét változat ízében és illatában kissé eltér, ezért javasoljuk, hogy mindkettőt tesztelje és válassza ki a sajátját :) Ha egész kardamommagot választ, azt javasoljuk, hogy közvetlenül felhasználás előtt őrölje meg. Hozzáadhatod egészben is, például kávéhoz, de jobb leszedni őket, mert véletlenül megharapni nem éppen a legkellemesebb kaland.
ALKALMAZÁS
A kardamom az ázsiai konyha, különösen az indiai, de a közel-keleti konyha egyik vezető fűszere. Jól illik currykhöz, rizses ételekhez és kókusztejes levesekhez. Feltétlenül kóstolja meg a kávét hozzáadásával, vagy készítsen egy hagyományos indiai chait.
A kardamom tökéletesen kiemeli a sütőtökleves és más krémes levesek ízét. Csodálatos aromát kölcsönöz palacsintának és omlettnek. Édessége miatt pékáruhoz illik. Egyetlen mézeskalács vagy mézeskalács sem nélkülözheti, sőt a klasszikusabb sütemények, mint a cupcake vagy a sajttorta is megvannak a magukévá.
Ne felejtsd el, hogy az alkoholt erős fűszerekkel vagy gabonákkal is ízesítheted ;) tegyünk egy teáskanál kardamommagot egy üvegbe, öntsünk egy pohár vodkát, csavarjuk rá a fedelet, és tegyük hűtőbe vagy fagyasztóba egy hétre. A hatás legalább érdekes lesz!
Végül egy fontos tanács – ne vigyük túlzásba a kardamommal! Egy tálban lévő feleslege hosszú távú traumát okozhat ennek a fűszernek (tapasztalatból tudom).
ÖSSZETÉTEL
Kardamommag, 100%-ban hámozatlan.
HASZNÁLATI HOGYAN
A kardamom héjában a legjobb tárolási mód. Ebben a formában több évig megőrzi ízét és aromáját.
A kardamom magját általában használat vagy őrlés előtt eltávolítják a héjából. Rendkívül gazdag illat jellemzi őket. Illatuk intenzív, édes, ízük fűszeres és enyhén fűszeres. Harapás után frissesség érzetet hagynak a nyelven.
A hámozott magvakat egészben vagy őrölve sok ételhez tehetjük, nem csak a keletiekhez. A kardamom alkalmas sós, fűszeres és édes ételekhez. Tökéletesen passzol rizses és currys ételekhez, valamint zabpehelyhez vagy édes grízhez. Húshoz és halhoz is adják. Ne vigyük túlzásba a mennyiséget, a felesleges kardamom elronthatja az étel ízét. 2-5 szem elegendő.
Érdemes kávéhoz, teához, sőt házi szeszes italokhoz is adni, hogy gazdagabb illatú legyen. A kardamom infúzió formájában is fogyasztható adalékanyag nélkül, gyömbér, méz és fűszerek hozzáadásával.
A magvakkal zárt héjat a főzés során is használják. Az illatuk sokkal kevésbé intenzív, mint a magvak, és enyhén kesernyés jegyet adnak az ételhez. A kardamomot ebben a formában levesekhez, pörköltekhez és sültekhez adják. A héjakat és a magokat össze is törheti, forrásban lévő vízhez adhatja, és néhány percig forralhatja, hogy melegítő infúziót kapjon.
A NÖVÉNY JELLEMZŐI
A kardamom a gyömbér családból származó évelő növény, melynek szárai 2-5 m magasra nőnek. A kardamom gyökerei gumós rizómákat alkotnak, virágai zöldek, fehér hegyű, lila erekkel. A kardamom magvak hüvelyekben találhatók, amelyek a talaj szintjén száradnak ki.
A kardamom a világ egyik legrégebbi fűszere. Dél-Indiából és Srí Lankáról származik. Ez egy gyógynövény, amely vadon nő az erdőkben, és India, Dél-Ázsia, Indonézia és Guatemala területén termesztik. Termesztése drága és időigényes, ezért magas az ára. A kardamom érése három évig tart. Aztán 10-15 évig terem. Az érett kardamomtermésű hüvelyeket a száraz évszakban, azaz ősszel gyűjtjük, és egészben szárítjuk a napon vagy szárítószekrényben.