AR76146
Hozzávalók: Szegfűszeg virág - Flos caryophylli - összesen 50 g
Osztályozás: Fűszerek
Raktáron
Figyelmeztetés: Utolsó darabok az áruházban!
Elérhetőség dátuma:
Hozzávalók: Szegfűszeg virág - Flos caryophylli - összesen 50 g
Besorolás: Fűszer
Szegfűszeg - fűszer
Szegszegfű (Caryophylli Flos) éretlen szegfűszegrügyek, amelyek a Fűszer-szigeteken nőnek. Frissen leszedve rózsaszín vagy világoszöld színűek, és száradáskor sötétbarnák lesznek. Aromájukat az eugenol jelenlétének köszönhetik, amely az aroma mellett egészségvédő tulajdonságokkal is rendelkezik. A szegfűszeg erős íze az illóolajnak köszönhető, amely 15-20 százalékban van jelen a rügyekben.
A szegfűszeg desszertek, italok és húsételek kedvelt fűszere. Ezen kívül melegítő, fájdalomcsillapító és frissítő tulajdonságaik miatt is értékelik. A kínaiak már az ókorban ismerték ezeket a tulajdonságokat. Mindenkinek, aki a császárral hallgatásra jön, szegfűszeget kellett tartania a szájában, és azt meg kell rágnia, hogy lehelete friss maradjon.
Egészséges tulajdonságok:
A szegfűszegben található legfontosabb bioaktív anyag az eugenol, amely az illóolajban található. Az eugenol fájdalomcsillapító hatása már az ókori kínai és az ájurvédikus gyógyászatban is ismert volt, és ma is használják a fogászatban. A szegfűszeg olaja az anodin része - fogfájáscsillapító. Az otthoni fogfájás enyhítésére csak tegyél egy szegfűszeget a szádba, és rágd meg. Az eugenol antiszeptikus tulajdonságainak köszönhetően a szájüregi fertőzések esetén is segít. A szegfűszeg rendkívül hasznos emésztési zavarok esetén. A bennük található anyagok serkentik az emésztőnedvek elválasztását, így segítik a puffadás és az étkezés utáni teltségérzet csökkentését, valamint javítják a bélperisztaltikát. Frissítő tulajdonságai miatt a szegfűszeget Ázsiában használják fogkrémekben, valamint a paprikalevélbe csomagolt, több összetevőből álló rágókeverék, a bétel elkészítéséhez. A szegfűszeg a rágógumiban és a dohányban is megtalálható.
ALKALMAZÁS
A szegfűszeg erősen fűszeres, meleg és friss illatú. Íze kissé fűszeres, és keserédes ízt ad az ételeknek. Használhatók egészben vagy darálva. Egy kis ételhez elég egy darabot vagy egy csipetnyit használni, mert a szegfűszeg illata intenzív.
A szegfűszeg jól illik sült gyümölcsökhöz, süteményekhez és sütikhez, valamint fűszeres vagy csokoládé aromájú desszertekhez. A forralt bor és sör, valamint a fűszeres kávé nélkülözhetetlen kiegészítői. A hinduk a hagyományos indiai teához adják, tejjel és gyömbérrel. Kásafőzés közben érdemes egy szegfűszeget az edénybe dobni, vagy desszertnek zabkását és rizst.
A szegfűszeg sós ételekben is megtalálható, és gyakran sütés előtt sonkával és hússal töltik meg, vagy hagymával töltik, mielőtt hozzáadják az ételhez. húsleves. Bármely húsételhez érdemes egy csipet szegfűszeget tenni. Curry és rizs alapú ételekhez is jól passzolnak. Számos fűszerkeverék részét képezik: marokkói ras el hanout, kínai öt íz, indiai garam masala és francia quatre-épices.
Érdemes szegfűszegből főzetet készíteni, vagy hozzáadni egyet kedvenc teájához. Az infúzió elkészítéséhez használjunk 1-2 teáskanál őrölt szegfűszeget, öntsünk rá egy pohár forrásban lévő vizet, majd hagyjuk 10 percig lecsepegni. Forró tejben is megfőzheti.
ÖSSZETÉTEL
Caryophylli Flos 100%. Kiváló minőségű alapanyag!
ELLÁTÁSOK
A szegfűszeg paprika mennyiségben (napi 1 db) terhes és szoptatós nők számára biztonságos, de nagyobb mennyiségben (néhány szegfűszeg teában vagy kávéban, szegfűszeg olaj) nem ajánlott.
NÖVÉNYI TULAJDONSÁGOK
A szegfűszeg (Syzygium aromaticum) vadon nő a talajon. Fűszer-szigeteken, és az egész Malaya-félszigeten, Zanzibáron és Madagaszkáron, Indiában, Srí Lankán és Brazíliában termesztik. A szegfűszeg 12 m magas trópusi fa vagy cserje, elliptikus leveleit szegfűszegolajat termelő mirigyek borítják. A virágzó szegfűvirágok úgy néznek ki, mint a vörös szegfűszeg, amelynek tetején fehér vékony porzócsomó nő. Ennek a fának a termései hosszúkás lila bogyók.