Ceyloni fahéjrúd - Cinnamom verum - 250g apróra vágva

AR82100

Hozzávalók: Ceyloni fahéj - Cinnamomum verum - 250 g apróra vágva
Osztályozás: Fűszerek

Raktáron

10 198 Ft‎

Egyéb infó

Hozzávalók: Ceyloni fahéj - Cinnamomum verum - 250g apróra vágva
Osztályozás: Fűszerek


A fahéj az ókorban ismert volt. A fahéjkereskedelem gyorsan fejlődött, és a fűszerek nagy része Európába is eljutott kiterjedt kulináris és rituális felhasználása miatt. A fahéjat parfümök és olajok készítésére használták, az egyiptomiak pedig hamvasztásos kenőcsben. Az ókori gyógyászatban is használják cukorbetegség és hörghurut, valamint gyomor-bélrendszeri panaszok esetén, étvágygerjesztésre. A legfontosabb fajták a legelterjedtebb Cinnamomum cassia vagy kínai fahéj, valamint a legjobb minőségűnek tartott Cinnamom verum vagy zeylanicum - igazi fahéj vagy ceyloni fahéj. A fahéj elnevezés az indonéz kayumanis szóból származik, ami "édes fát" jelent.

Egészséges tulajdonságok:
Pozitívan befolyásolja az emésztőrendszer működését és növeli az étvágyat. Támogatja a szervezet védekező mechanizmusait a baktériumokkal és gombákkal szemben, támogatja a fertőzések elleni küzdelmet. A fahéj legnagyobb előnye azonban az, hogy segít fenntartani a normál vércukorszintet. Emiatt a fahéj a cukorbetegek étrendjének értékes kiegészítőjeként fogyasztható. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a fahéj jótékony hatása ezen a területen napi 5-6 g fogyasztása mellett figyelhető meg (ez egy teáskanál őrölt fahéj).

ALKALMAZÁSI TERÜLET
Fahéj főként édes ételek és péksütemények fűszereként használják. Tökéletesen passzol gyümölcs desszertekhez, édes túróhoz, palacsintához és zabpehelyhez. Forralt borhoz, szörpökhöz és krémekhez adják, vagy öntözőként használják. A mexikóiak szívesen adnak fahéjat kávéhoz, teához és kakaóhoz. Az indiai és közel-keleti konyhában a fahéjat nemcsak desszertekben, hanem fűszeres és sós ételekben is használják. A curry és a garam masala keverék része. A ceyloni fahéj rendkívül kellemes, édes ízű, édes és fűszeres illatú. Az őrölt gyorsan elveszti az aromáját, ezért érdemes egészben megvenni, és otthon darálni.

ÖSSZETÉTEL
Ceyloni fahéjrúd 100%. A legjobb minőségű alapanyag!

HASZNÁLATI HOGYAN
A fahéjrudakat használat előtt össze kell törni. A ceyloni fahéj nagy előnye, hogy rúdja törékeny és könnyen összetörhető (ellentétben a cassia fahéjjal). A fahéjrúd teaként is főzhető. Napi 6 g-nál több fahéj fogyasztása nem javasolt.

Ellenjavallatok
Az ajánlott mennyiségnél több fahéj fogyasztása (legfeljebb napi 6 g) nem javasolt, mert a kumarin jelenléte benne, ami méreganyag és káros lehet a májra, rákkeltő is lehet. A fahéjra való allergia ritka. Ezek az íny duzzanatában és a bőrön lévő foltok vagy repedések megjelenésében nyilvánulnak meg. Ennek megelőzése érdekében érdemes kerülni a fahéjat tartalmazó termékeket (gyakran megtalálható a Coca-Colában, fagylaltban, csokoládéban, rágógumiban). A fűszer terhes és szoptató nők számára biztonságos.

NÖVÉNYI JELLEMZŐK
A fahéj a babérfélék családjába tartozó örökzöld trópusi fa, amely Kínában, Indiában és Délkelet-Ázsiában, valamint Zanzibárban nő. Sok faj létezik, és a két fő és legfontosabb fajta a kínai fahéj (Cinnamomum cassia) és a ceyloni fahéj (Cinnamomum zeylanicum). A fűszert fahéjkéregből nyerik, amely általában őrölt formában található meg, néha szárított kéregdarabok formájában is, amelyeket természetesen tekercsekké tekernek.

Információk a gyógynövényekről

Ha többet szeretne megtudni a hagyományos természetgyógyászatban való felhasználásról, kérjük, forduljon a herbáriumba, vagy külső internetes vagy szakirodalmi forrásokhoz. Használat előtt konzultáljon egy gyógynövényes szakemberrel. Az Európai Bizottság jelenleg hatályos, 1924/2006 számú rendelete értelmében a termékekre nem lehet jogosulatlanul egészségre vagy tápanyag-összetételre vonatkozó állítást tenni, amelyeket az Európai Bizottság vagy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nem hagyott jóvá. Az egészségre vonatkozó állítás olyan állítást jelent, amely magában foglalja vagy azt a benyomást kelti, hogy ezek terápiás hatások az emberi szervezetre. Ezt a terméket Szlovákiában növényi kivonatként és alapanyagként forgalmazzák további feldolgozásra. Nincs jóváhagyott diagnosztikai vagy gyógyászati hatása, és nem gyógyszer. Gyermekek elől elzárva tárolandó. Tárolja hűvös, száraz és sötét helyen. A minimális eltarthatósági idő a csomagoláson van feltüntetve.

30 más termékek ugyanabban a kategóriában: