BL7660
Az amaránt az inkák és aztékok alapvető élelmiszere volt, és ma a jövő termésének számít
ez a termék jelenleg nincs készleten,
Figyelmeztetés: Utolsó darabok az áruházban!
Elérhetőség dátuma:
Az amaránt az inkák és aztékok alapvető tápláléka volt, és ma a jövő termésének számít. Az amarantmag táplálkozási szempontból rendkívül értékes, különösen fehérjetartalma miatt. A növényi források általában nem tartalmaznak olyan fehérjéket, amelyekben az esszenciális aminosavak teljes spektruma képviselteti magát, ezért a vegetáriánusoknak érdemes a különböző növényi fehérjeforrásokat kombinálniuk. Az amaránt azonban (csakúgy, mint a quinoa) kivétel, és szintén nagy mennyiségben tartalmazza ezeket a fehérjéket. Ezért kiváló táplálék az állati fehérjéket nem fogyasztó vegánok és vegetáriánusok számára. Nem tartalmaz glutént, ezért lisztérzékenyek számára is alkalmas.
Az amaránt finom, enyhén diós ízének köszönhetően széles körben használatos a konyhában, de leggyakrabban rizs, kuszkusz vagy quinoa helyett használják köretként. A főtt amarántot rizs helyett adják a sütéshez (zöldségekkel vagy hússal sült keverék), és leveshez pácként használják. Ha több vizet használunk az amaránt főzéséhez, olyan édesen készíthetjük el, mint a kását. Az amaránt magból lisztet őrölhetünk, amiből gluténmentes palacsintát, zabkását, kenyeret, péksüteményeket készítünk. Csíráztathatjuk is őket. A puffasztott amaránt népszerű: Dobj egy marék amarántot egy forró, vastag fazék vagy serpenyő aljára, és amint a magok elkezdenek pattanni, fedd le fedővel, mozgasd az edényt, és hagyd, hogy a magok kb. 10-15 másodperc.
SÚLY: 500 g
SZÁRMAZÁSI ORSZÁG: India
FIGYELMEZTETÉS ALLERGIÁK SZÁMÁRA: A termék nyomokban nem tartalmaz allergént.
ELKÉSZÍTÉS: Forraljon fel egy csésze amarantot másfél csésze vízben körülbelül 20 percig. Vigyázzunk, ne főzzük túl, mert a magok gumiszerű állagúak lesznek.
TÁPLÁLKOZÁSI ADATOK 100 G-NÉRE:
Energiaérték | 1539 kJ/365 kcal |
---|---|
Zsírok | 7,0 g | tr >
ebből telített zsírsavak | 1,5 g |
Szénhidrátok | 59 g |
cukrokkal együtt | 1,7 g |
Rost | 6,7 g |
Protein | 14 g |
Só | 0,01 g |