AR77903
Hozzávalók: Nagyvirágú áfonya gyümölcs - Vaccinium macrocarpon - összesen 250 g
Osztályozás: Aszalt gyümölcsök
Raktáron
Figyelmeztetés: Utolsó darabok az áruházban!
Elérhetőség dátuma:
Hozzávalók: Nagyvirágú áfonya gyümölcs - Vaccinium macrocarpon - összesen 250 g
Osztályozás: Aszalt gyümölcsök
Nagyvirágú áfonya (Vaccinium macrocarpon) Észak-Amerika keleti részének vizes élőhelyeiről származik, de megtelepedett Európában is. Szép gyümölcse miatt nagyra értékelik és széles körben használják. A népi gyógyászatban az áfonyát megfázásra, torokbetegségekre, anginára ajánlották. Támogatta a húgyúti fertőzések kezelését is, ami ma is igaz.
Egészségfejlesztő tulajdonságok
Az áfonyában található anyagok támogatják a megfelelő működést a húgyúti rendszer. Antibakteriális és vizelethajtó hatásúak. Az áfonya gyümölcseit és kivonataikat húgyúti betegségek, különösen bakteriális fertőzések és urolithiasis megelőzésére és kezelésére használják. Az áfonyakivonat számos, a fent említett problémákra használt gyógyszer alapanyaga.
Az áfonyában található antibakteriális anyagok támogatják az emésztőrendszer egészségét azáltal, hogy megakadályozzák a kórokozó baktériumok megtelepedését annak falán. Ez fontos a gyomorfekély megelőzésében.
Az áfonya gazdag antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező polifenolokban, amelyek jótékony hatással vannak a keringési rendszerre és csökkentik az érelmeszesedés, a vérrögképződés és az ischaemiás szívbetegség kockázatát.
ÖSSZETÉTEL
Szárított nagygyümölcsű áfonya 55-65%, nádcukor 35-45%, juharszirup 5%, napraforgóolaj 0,3-1%.
Nem tartalmaz kén-dioxid. Nem tartalmaz GMO-t. Nem tartalmaz allergéneket.
Tápérték 100 grammonként:
Energiaértéke 309 kcal / 100 g
Zsír 1,5 g
- telített zsírsavakkal együtt 0,15 g
Szénhidrát 71 g
- cukrokkal együtt 65 g
Fehérje 0,11 g
Só 0,1 g
Hogyan fogyasszuk az áfonyát?
A szárított áfonya kiváló nassolnivaló közvetlen fogyasztásra. Jól illik zabkásakhoz, müzlihez, joghurtokhoz, sajtokhoz, zöldség-gyümölcs salátákhoz, palacsintához és egyéb desszertekhez. Sütemények, sütemények, kenyér sütéséhez érdemes használni. Érdekes kiegészítője a sült húsnak is. Teához is adható.
NÖVÉNYI JELLEMZŐK
Az áfonya az áfonya (Vaccinium) nemzetségbe tartozik, és két fajból áll, köztük a nagygyümölcsű és a mocsári áfonyából . Széles körben elterjedtek az északi féltekén, és Lengyelországban találhatók. Mindkét fajt használják az élelmiszeriparban, de fontosabb a nagygyümölcsű áfonya.
A nagygyümölcsű áfonya örökzöld cserje. Akár 1,5 m hosszúságú vékony, kúszó szárat hoz. Puha, sima, elliptikus, világoszöld színű levelekkel borítják őket. A virágok a szár tetején jelennek meg, és a kocsányokon nőnek. Vastag, sötét porzóból és négy, erősen hátrahajló fehér-rózsaszín szirmból állnak. Termése nagy, kerek rózsaszín vagy piros bogyó, 1-2 cm átmérőjű.