AR75851
Hozzávalók: Berberis vulgaris gyümölcs - Berberis vulgaris - összesen 50 g
Osztályozás: Szárított gyümölcsök
Raktáron
Figyelmeztetés: Utolsó darabok az áruházban!
Elérhetőség dátuma:
Összetevők: Berberis vulgaris gyümölcs - Berberis vulgaris - összesen 50g
Osztályozás: Szárított gyümölcsök
Nagyon savanykás ízük és magas C-vitamin tartalmuk miatt citromnak vagy északi citromnak nevezik. Sok országban régóta használják a természetgyógyászatban, és a modern orvostudomány tanulmányai megerősítik egészségvédő tulajdonságaikat.
Mitől különlegesek?
C-vitamin
A friss gyümölcsöket rendkívül magas C-vitamin-tartalom jellemzi. Annyira sok van benne, hogy a gyümölcsök szárítása után is sok marad.
A C-vitamin hozzájárul a az immunrendszer megfelelő működése. Emellett részt vesz a kollagén képződésében, amely az erek, a bőr, a csontok, de a fogak és az íny megfelelő működéséért felelős. Megakadályozza a fáradtság és kimerültség érzését.
Antioxidánsok
A gyümölcsök antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező anyagokban gazdagok, amelyek megvédik szervezetünket az öregedéstől. A gyümölcsökben található antioxidánsok a polifenolokhoz tartozó antocianinok, amelyek intenzív, sötétvörös színt adnak a gyümölcsnek.
Aszalt gyümölcsöket használtak egy metabolikus szindrómás betegek bevonásával végzett vizsgálat során. A betegek 6 héten keresztül naponta kapszulát vettek őrölt szárított gyümölccsel (600 mg). Ezen idő után minden embernél megmérték az oxidációs egyensúlyt, vagyis a pro-antioxidáns folyamatok arányát. Kimutatták, hogy a fogyasztás jótékony hatású antioxidáns folyamatokat eredményezett.
Pozitív hatás a lipidprofilra és a glükózszintre cukorbetegeknél
Shidfar és munkatársai egy tanulmányában gyümölcskivonatot használtak a tesztelésre. hatása a cukorbetegek vérzsír- és vércukorszintjére 2. A betegek 3 hónapon keresztül naponta fogyasztották a kivonatot. Ezt követően a vér glükóz- és inzulinszintjének, valamint az össz- és LDL-koleszterin és trigliceridek szintjének jelentős csökkenése volt megfigyelhető.
Kedvező hatás az aknés bőrre
2012-ben publikált egy tanulmányt, amely kimutatta, hogy a szárított gyümölcs vízalapú kivonata csökkenti a pattanások megjelenését. Ebben a vizsgálatban különböző súlyosságú aknétól szenvedő tinédzsereket vontak be. 4 hét elteltével a borbolya gyümölcskivonatot fogyasztó csoportnál jelentős mértékben csökkent a nem gyulladásos és gyulladásos pattanások száma, valamint a bőr teljes aknéra hajlamos területe. Az ókori Egyiptomban pestis, az ájurvédikus gyógyászatban pedig a vérhas (a bél akut fertőző betegsége) kezelésére használták. Az orosz gyógyítók gyümölcsöt ajánlottak hipertóniás betegeknek és túlzott menstruációs vérzéses nőknek. Úgy gondolták, hogy a gyümölcsök csökkentik a gyulladást és javítják a máj és az epehólyag működését. Érdekes módon az ókorban a berberis vulgaris-t nem csak orvosi és élelmiszeripari célokra használták. Áfonyafából készültek a díszítések, bútorrészek, gyümölcseiből piros tinta.
ÖSSZETÉTEL
Aszalt gyümölcs 100%. Kiváló minőségű alapanyag!
Tápérték 100 g termékben:
Energiaérték / (napi szükséglet %) 44kcal / 100g
Fehérje 0,9g
Zsír 0,6 g
szénhidrát 10,2 g
beleértve a cukrot 5,9 g
rosttal együtt 4,3 g
C-vitamin 24 mg (19%)
ADAGOLÁS ÉS ALKALMAZÁS
Főzet:
1 evőkanál gyümölcsöt felöntünk egy pohár vízzel, felforraljuk és lefedve 5 percig főzzük. 15-30 percre félretesszük, leszűrjük. Naponta 2-4 alkalommal igyon fél csészével étkezés után.
Szájon át:
A gyümölcsöt őrölje meg vagy reszelje le. Igyon meg naponta fél-1 teáskanálnyi port bő vízzel. 2 részre osztható.
Kulináris:
Az aszalt gyümölcsök remek kiegészítők lehetnek teához, desszertekhez és pékárukhoz. Lekvárokhoz, lekvárokhoz és gyümölcskonzervekhez is adható, valamint tinktúrák készítésére is alkalmasak. Iránban a gyümölcsöket rizs alapú ételekhez használják csirke hozzáadásával.
ELLÁTÁSOK
Terhes és szoptató nők nem fogyaszthatják a gyümölcsöt. A gyümölcsben lévő hatóanyagok méhösszehúzódást és vetélést okozhatnak. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknek a gyümölcs bevétele előtt konzultálniuk kell orvosukkal. Glükóz-csökkentő hatásuk olyan hatékony, hogy cukorbetegség elleni gyógyszerekkel kombinálva hipoglikémiát okozhat. A gyümölcsök kisgyermekeknek nem ajánlottak, mert megbetegíthetik őket. Eddig nem számoltak be mellékhatásokról a felnőttek mérsékelt áfonyafogyasztásából. Nagyon nagy dózisok hányást okozhatnak.
A NÖVÉNY JELLEMZŐI
A borbolya, más néven sárkánybogyó, Európa-szerte elterjedt cserjefajta. Erdőkben, parkokban és mezőgazdasági területek környékén nő. 3 m magasra nő meg. Gallyait tövis borítja. A borbolya illatos sárga virágokat és kis, hosszúkás alakú, sötétvörös bogyókat hoz. A gyümölcsök szeptemberben és októberben érnek. Kemények és nagyon savanyú ízűek. A természetgyógyászatban nemcsak a gyümölcsöket használják, hanem a kérgét, a gyökereit és a leveleit is. Korábban az egész EU-ban gyakoriak voltak, de a gazdálkodók nagyrészt kiirtották őket, amikor kiderült, hogy a gabonarozsda köztes gazdája, a gabonaféléket elpusztító kórokozó.