AR76114
Hozzávalók: Dogwood közönséges gyümölcs - Cornus mas - összesen 50g
Osztályozás: Szárított gyümölcsök
Raktáron
Figyelmeztetés: Utolsó darabok az áruházban!
Elérhetőség dátuma:
Hozzávalók: Közönséges somfa - Cornus mas - összesen 50 g
Osztályozás: Szárított gyümölcsök
Közönséges somfa - gyümölcs
Közönséges som (Cornus mas) ) egy fa vagy cserje, amely ovális, sötétvörös termést hoz, értékes tápértékkel. Szlovákiában főként dísznövényként termesztik, termései nem túl népszerűek. Érdemes azonban megismerni őket, mert gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. A múltban a népi gyógyászat vérszegénységre, gyomorpanaszokra és veseelégtelenségre használta tulajdonságaikat.
A kukoricafa a Kaukázusból származik. Becslések szerint 7000 évvel ezelőtt nőtt ott, és gyümölcsét már az ókorban is fogyasztották. A perzsák, kínaiak és japánok különösen nagyra értékelték. A somfa gyümölcséből a mai napig lekvárokat, gyümölcsleveket, szörpöket és alkoholt készítenek, a forró napokon pedig sós uzsonna formájában is fogyasztják. Látni fogjuk Iránban, Grúziában és a Balkánon.
Egészséges tulajdonságok:
A kutyafa bogyója polifenolokban és antocianinokban gazdag, erős erősségű antioxidáns tulajdonságai, tanninok, pektinek, szerves savak és C-vitamin.
Bioaktív anyagok:
támogatják a szervezet immunitását,
jótékonyan befolyásolják a vesék és a máj működését,
támogatja az emésztési folyamatokat,
védi a sejteket az oxidatív stressztől,
segít a hasmenés enyhítésében.
ALKALMAZÁS
korai megfázás tünetei
hasmenés (infúzió)
emésztés
a vese- és májműködés támogatása
ÖSSZETÉTEL
Szárított somfa bogyók 100 %. A legjobb minőségű alapanyag.
Tápérték 100 g-ra:
Energiaérték 146 kcal/100g
Zsírok 0,1 g
- ebből telített zsírsavak < ;0,1 g
Szénhidrát 29,4 g
– beleértve a cukrot 8,3 g
Rost 4,2 g
Fehérje 2,7 g
só 0,01 g
HASZNÁLATI HOGYAN
Forrázat:
Tegyünk egy kanál szárított somfa gyümölcsöt egy bögrébe, fedjük le forrásban lévő vízzel, és hagyjuk állni 10-15 percig. A somfa főzet korlátozás nélkül fogyasztható.
A szárított somfa gyümölcsök érdekes kiegészítői lehetnek a fekete, zöld vagy gyümölcsteának. Használhatjuk édes péksüteményekhez és palacsintához is, vagy adjunk néhány darabot zabpehelyhez vagy desszerthez, hogy savanykás jegyekkel gazdagítsuk az ízt.
ELLÁTÁSOK
A gyomor és a nyombél fekélybetegsége.
A NÖVÉNY JELLEMZŐI
A kutyafa a somfafélék családjába tartozik, és körülbelül 40 fajt foglal magában. Díszítő és egészségvédő tulajdonságai miatt a világ számos országában termesztik. Ehető somfa vagy tulajdonképpeni somfa olyan fa vagy cserje, melynek koronája 3-10 m magas. Hosszú hegyes végű tojásdad-elliptikus levelekkel nő, amelyek hossza eléri a 10 cm-t. Március-április fordulóján virágzik. Virágai nagyon kicsik, sötétsárgák. Gömb alakú, esernyős virágzatot alkotnak. A somfa gyümölcsei sötétvörös csonthéjasok, tojás alakúak és legfeljebb 2 cm hosszúak.